
Rozczyn z drożdży
Rozczyn z drożdży to podstawa ciasta drożdżowego odpowiednio przygotowany to połowa sukcesu udanego ciasta drożdżowego.
Składniki
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- 100 ml mleka lub wody
Sposób przygotowania
Do miski wkruszamy drożdże zasypujemy cukrem mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji następnie dodajemy ciepłe mleko lub wodę oraz wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie tak, aby wszystkie składniki się połączyły i nie było grudek. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 min, aż zwiększy objętość.
Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego.
Kilka porad :
-Drożdże muszą być świeże jeśli będą stare lub zepsute rozczyn nie wyrośnie.
-Drożdże najlepiej wyjąć wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
-Mleko lub woda do rozczynu musi być ciepła, ale nie gorąca ok. 24-37 °C zbyt wysoka temperatura zabije drożdże, a w zbyt niskiej będą rosły bardzo wolno.
-Składniki na rozczyn odejmujemy od ilości wybranego przepisu.
Rozczyn musi wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów.
W trakcie wyrastania rozczynu przygotowujemy pozostałe składniki do ciasta.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
[…] z drożdży łyżki cukru mleka i mąki. Rozczyn zostawiamy przykryty w ciepłym miejscu (-> rozczyn z drożdży). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Przesiewamy do miski mąkę […]
[…] Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu. (-> rozczyn z drożdży). […]
[…] (-> rozczyn z drożdży). […]