Rozczyn z drożdży

Rozczyn z drożdży to podstawa ciasta drożdżowego odpowiednio przygotowany to połowa sukcesu udanego ciasta drożdżowego.

rozczyn z drożdży przepis

Rozczyn z drożdży to podstawa ciasta drożdżowego odpowiednio przygotowany to połowa sukcesu udanego ciasta drożdżowego.

Składniki

▪️20 g drożdży świeżych
▪️2 łyżeczki cukru
▪️2 łyżki mąki
▪️100 ml mleka lub wody

Sposób przygotowania

Do miski wkruszamy drożdże zasypujemy cukrem mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji następnie dodajemy ciepłe mleko lub wodę oraz wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie tak, aby wszystkie składniki się połączyły i nie było grudek. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 min, aż zwiększy objętość.
Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego.

Kilka porad :
-Drożdże muszą być świeże jeśli będą stare lub zepsute rozczyn nie wyrośnie.
-Drożdże najlepiej wyjąć wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
-Mleko lub woda do rozczynu musi być ciepła, ale nie gorąca ok. 24-37 °C zbyt wysoka temperatura zabije drożdże, a w zbyt niskiej będą rosły bardzo wolno.
-Składniki na rozczyn odejmujemy od ilości wybranego przepisu.

Rozczyn musi wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów.

W trakcie wyrastania rozczynu przygotowujemy pozostałe składniki do ciasta.

zaczyn rozczyn drożdżowy
rozczyn z drożdży przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

3 thoughts on “Rozczyn z drożdży”

  1. Pingback: Wieniec drożdżowy z cynamonem orzechami i rodzynkami - Cytrynowa Babeczka

  2. Pingback: Drożdżówki z truskawkami i budyniem - Cytrynowa Babeczka

  3. Pingback: Racuchy drożdżowe z jabłkami - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close