Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami pyszne domowe puszyste i niesamowicie proste do przygotowania!
Smakują równie doskonalę na ciepło, jak i na zimno.Idealne nie tylko na śniadanie.

Racuchy drożdżowe z jabłkami domowe pyszne

Racuchy drożdżowe z jabłkami pyszne domowe puszyste i niesamowicie proste do przygotowania!
Smakują równie doskonalę na ciepło, jak i na zimno.Idealne nie tylko na śniadanie.


Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

350 g mąki typ. 550
300 ml mleka
25 g drożdży
30 g cukru
3 jajka
Szczypta soli
Dodatkowo:
3- 4 jabłka
opcjonalnie: Cynamon
Olej do smażenia
Cukier puder

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu. (-> rozczyn z drożdży).
Przesiewamy do miski mąkę dodajemy wyrośnięty rozczyn pozostałe ciepłe mleko jajka cukier oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie jednolite gładkie bez grudek (możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka). Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione przykrywamy miskę folią spożywczą odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.
Jabłka obieramy kroimy w dowolną kostkę dodajemy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z olejem i za pomocą łyżki formujemy na patelni racuszki. Przed każdym nabraniem ciasta polecam maczać łyżkę w zimnej wodzie. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Usmażone racuchy odsączamy na raczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami domowe przepis
Racuchy drożdżowe z jabłkami domowe pyszne

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

3 thoughts on “Racuchy drożdżowe z jabłkami”

  1. Pingback: Patelnia niezbędnik każdej kuchni–test patelni tytanowej Woll Diamond lite - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close