Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami domowe

Racuchy drożdżowe z jabłkami domowe pyszne puszyste w środku szybkie i proste w przygotowaniu.
Idealne nie tylko na śniadanie.

Składniki:

350 g mąki typ. 550
300 ml mleka
25 g drożdży
30 g cukru
3 jajka
Szczypta soli
Dodatkowo:
3- 4 jabłka
opcjonalnie: Cynamon
Olej do smażenia
Cukier puder

Potrzebne będą :

Miska, łyżka, nóż, patelnia.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu.

(-> rozczyn z drożdży).

Przesiewamy do miski mąkę dodajemy wyrośnięty rozczyn pozostałe ciepłe mleko jajka cukier oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie jednolite gładkie bez grudek (możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka). Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione przykrywamy miskę folią spożywczą odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.

Jabłka obieramy kroimy w dowolną kostkę dodajemy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z olejem i za pomocą łyżki formujemy na patelni racuszki. Przed każdym nabraniem ciasta polecam maczać łyżkę w zimnej wodzie. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Usmażone racuchy odsączamy na raczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami przepis
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

udostępnij na Facebooku :

3 komentarzy
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
wedelka
1 rok temu

Piękne zdjęcia 🙂 Takie racuszki to smak mojego dzieciństwa. Mogłabym je jeść codziennie 🙂

[…] Racuchy drożdżowe z jabłkami […]

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close