Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami domowe pyszne puszyste w środku szybkie i proste w przygotowaniu.
Idealne nie tylko na śniadanie.
Składniki:
350 g mąki typ. 550
300 ml mleka
25 g drożdży
30 g cukru
3 jajka
Szczypta soli
Dodatkowo:
3- 4 jabłka
opcjonalnie: Cynamon
Olej do smażenia
Cukier puder
Miska, łyżka, nóż, patelnia.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu.
(-> rozczyn z drożdży).
Przesiewamy do miski mąkę dodajemy wyrośnięty rozczyn pozostałe ciepłe mleko jajka cukier oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie jednolite gładkie bez grudek (możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka). Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione przykrywamy miskę folią spożywczą odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.
Jabłka obieramy kroimy w dowolną kostkę dodajemy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i za pomocą łyżki formujemy na patelni racuszki. Przed każdym nabraniem ciasta polecam maczać łyżkę w zimnej wodzie. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy odsączamy na raczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem.


Piękne zdjęcia 🙂 Takie racuszki to smak mojego dzieciństwa. Mogłabym je jeść codziennie 🙂
Jest mi bardzo miło dziękuję 🙂
[…] Racuchy drożdżowe z jabłkami […]