Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą są przepyszne, delikatne, kruche i maślane.
Znikają błyskawicznie, a ich przygotowanie jest proste i bardzo szybkie.

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą są przepyszne, delikatne, kruche i maślane.
Znikają błyskawicznie, a ich przygotowanie jest proste i bardzo szybkie.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

▪️ 500 g mąki pszennej
▪️ 200 g masła
▪️ 150 g kwaśnej śmietany
▪️ 3 łyżki cukru pudru
▪️ 30 g drożdży
▪️ 1 jajko
▪️ 1 żółtko
▪️ 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dowolne nadzienie: marmolada, powidła, nutella

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż lekko podrosną.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, masło, żółtko i jajko.
Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż stanie się jednolite, gładkie i bez grudek.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 2-3 mm, a następnie dzielimy na 8 trójkątów.
Na brzegu każdego trójkąta nakładamy nadzienie, a następnie zwijamy do środka, formując rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą są przepyszne, delikatne, kruche i maślane.
Rogaliki krucho-drożdżowe prosty przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close