
Wytrawne muffinki z szynką i warzywami
Wytrawne muffinki z szynką i warzywami to świetna przekąska, jak i również pomysł na śniadanie w domu lub w pracy czy szkole.
Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
Składniki na około 12 szt.
Składniki suche:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
Dodatki:
- 70 g szynki
- 60 g papryki czerwonej
- 50 g kukurydzy
- 2 łyżki ziaren: pestki dyni, ziarna słonecznika
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka koperku
Potrzebne będą :
wie miski, nóż, deska do krojenia, tarka, forma do muffinek, papilotki.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Mieszamy w misce składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy .
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko.
Następnie do mokrych składników przesypujemy suche składnik i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na koniec do ciasta dodajemy warzywa ser szynkę i ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanych foremek do około 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 C na środku grzanie góra dół 20-25 min.
Zostawiamy do ostygnięcia.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka