Składniki
Składniki na około 12 szt.
Składniki suche:
-300 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka pieprzu
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1 łyżeczka suszonej cebuli
Składniki mokre:
-2 jajka
-250 ml mleka
-125 ml oleju
Dodatki:
-70 g szynki
-60 g papryki czerwonej
-50 g kukurydzy
-2 łyżki ziaren: pestki dyni, ziarna słonecznika
-1 łyżka suszonej cebuli
-1 łyżka koperku
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Mieszamy w misce składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy .
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko.
Następnie do mokrych składników przesypujemy suche składnik i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na koniec do ciasta dodajemy warzywa ser szynkę i ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanych foremek do około 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 C na środku grzanie góra dół 20-25 min.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka