Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką pyszna krucha maślana bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
4 żółtka
80 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1,5 kg jabłek np. antonówek, szara reneta
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki cynamonu
Beza:
4 białka
0,5 szk. cukru
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Blaszka 28X28, wałek, garnek lub patelnia, mikser, miska, tarka, papier do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie.
Gdy ciasto jest gotowe robimy dwie kulki (jedną większą na spód i jedną mniejszą na wierzch) zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 min.
Kiedy ciasto jest odpowiednio schłodzone wykładamy formę papierem do pieczenia wykładamy równo spód ciastem delikatnie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na około 15 min.
Kiedy spód się podpieka obieramy jabłka ze skórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie dusimy na małym ogniu z cynamonem, aż odparuje nadmiar soku.
Białka ubijamy ze szczyptą soli cały czas, miksując dodajemy partiami cukier, miksujemy, aż pijana będzie lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Pod koniec dodajemy ocet lub sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy równą warstwę jabłek następnie przykrywamy pianą z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut.


Wydaje się łatwe! Trzeba spróbować…
Polecam jest naprawdę prosta w zrobieniu i przepyszna. 🙂