Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką pyszna krucha maślana bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
4 żółtka
80 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1,5 kg jabłek np. antonówek, szara reneta
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki cynamonu
Beza:
4 białka
0,5 szk. cukru
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Blaszka 28X28, wałek, garnek lub patelnia, mikser, miska, tarka, papier do pieczenia.

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie.
Gdy ciasto jest gotowe robimy dwie kulki (jedną większą na spód i jedną mniejszą na wierzch) zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 min.

Kiedy ciasto jest odpowiednio schłodzone wykładamy formę papierem do pieczenia wykładamy równo spód ciastem delikatnie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na około 15 min.

Kiedy spód się podpieka obieramy jabłka ze skórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.

Następnie dusimy na małym ogniu z cynamonem, aż odparuje nadmiar soku.
Białka ubijamy ze szczyptą soli cały czas, miksując dodajemy partiami cukier, miksujemy, aż pijana będzie lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Pod koniec dodajemy ocet lub sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wykładamy równą warstwę jabłek następnie przykrywamy pianą z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut.

Szarlotka z bezą i kruszonką przepis
Szarlotka z bezą i kruszonką domowa
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.

Udostępnij

2 thoughts on “Szarlotka z bezą i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close