Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast.
Kruchy spód, warstwa soczystych jabłek, delikatna beza i chrupiąca kruszonka tworzą idealną całość.
Jest doskonała na każdą porę roku, ale szczególnie jesienią piekę ją bardzo często.
Jest przepyszna i prosta w przygotowaniu.

Szarlotka z bezą i kruszonką przepis

Szarlotka z bezą i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast.
Kruchy spód, warstwa soczystych jabłek, delikatna beza i chrupiąca kruszonka tworzą idealną całość.
Jest doskonała na każdą porę roku, ale szczególnie jesienią piekę ją bardzo często.
Jest przepyszna i prosta w przygotowaniu.


Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

Blaszka 28X28

Ciasto:
▪️400 g mąki
▪️200 g masła
▪️4 żółtka
▪️80 g cukru pudru
▪️1 łyżeczka cukru z wanilią
▪️1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
▪️1,5 kg jabłek np. antonówek, szara reneta
▪️2 łyżeczki soku z cytryny
▪️2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
▪️1,5 łyżeczki cynamonu
Beza:
▪️4 białka
▪️0,5 szk. cukru
▪️1 łyżeczka octu winnego
lub soku z cytryny
▪️1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto – musi być jednolite i gładkie.
Gdy ciasto jest gotowe, formujemy dwie kulki (jedną większą na spód, a drugą mniejszą na wierzch).
Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Kiedy ciasto jest odpowiednio schłodzone, wykładamy formę papierem do pieczenia, wykładamy równo spód ciastem i delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut.
Podczas gdy spód się podpieka, obieramy jabłka ze skórki, ścieramy je na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, cały czas miksuje dodajemy partiami cukier i miksujemy, aż pianka będzie lśniąca, a cukier niewyczuwalny.
Pod koniec dodajemy ocet lub sok cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy równą warstwę jabłek, następnie przykrywamy je pianą z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut.

Przepis na pyszną Szarlotka z bezą i kruszonką
Szarlotka z bezą i kruszonką przepis
Szarlotka z bezą i kruszonką przepis
Szarlotka z bezą i kruszonką domowa

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

2 thoughts on “Szarlotka z bezą i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close