Przepyszna soczysta i aromatyczna pieczona pierś z indyka na kanapki.
Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.
Składniki
-1 kg piersi z indyka
Marynata
-3 łyżki oliwy
-3 ząbki czosnku
-2 łyżeczki soli 10 g
-1 łyżeczka pieprzu 1,5 g
-1 łyżeczka papryki 2 g
-0,5 łyżeczki papryka ostra 1 g
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka miodu
Dodatkowo :
Świeże zioła: rozmaryn, majeranek
Sposób przygotowania
Pierś z indyka myjemy oczyszczamy i suszymy.
W dużej misce mieszamy składniki marynaty .Do miski wkładamy pierś z indyka nacieramy dokładnie z każdej strony następnie związujemy nicią kuchenną obkładamy świeżymi ziołami delikatnie je wmasowując. Zostawiamy na 24 h w lodówce.
Kolejnego dnia wyjmujemy pierś z lodówki godzinę przed pieczeniem oczyszczamy z ziół.
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oleju przekładamy pierś z indyka.
Dokoła piersi układamy świeże zioła oraz zioła z marynaty dodajemy dwa ząbki czosnku i pól cytryny w kawałkach.
Pieczemy w 180 C przez 60 minut pod przykryciem następnie zdejmujemy przykrywkę pieczemy około 15 min do zarumienienia.
Przed krojeniem odczekujemy 15 min
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Za to ten przepis praktykuje dość często w swojej kuchni. Bardzo dobre na kanapkę, proste i szybkie w przygotowaniu. Meeeega! 👍❤️
Cieszę się, że przepis tak dobrze się sprawdza i że jest dla Ciebie przydatny! 😊 Dziękuję za miłe słowa – to zawsze motywuje do dzielenia się kolejnymi przepisami.
Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz więcej inspiracji, daj znać! 👍❤️
Ile taka piers moze stac w lodowce?
u mnie znika w dwa dni 😀 Ale myślę że można w lodówce przez 3-4 dni. Ważne jest, aby była dobrze schłodzona i przechowywana w szczelnym pojemniku, aby zachować jej świeżość. Jeśli chcesz ją przechować na dłużej, możesz ją również zamrozić