Pieczona pierś z indyka na kanapki

Przepyszna soczysta i aromatyczna pieczona pierś z indyka na kanapki.
Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.

Pieczona pierś z indyka na kanapki prosty przepis

Przepyszna soczysta i aromatyczna pieczona pierś z indyka na kanapki.
Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki

-1 kg piersi z indyka
Marynata
-3 łyżki oliwy
-3 ząbki czosnku
-2 łyżeczki soli 10 g
-1 łyżeczka pieprzu 1,5 g
-1 łyżeczka papryki 2 g
-0,5 łyżeczki papryka ostra 1 g
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka miodu
Dodatkowo :
Świeże zioła: rozmaryn, majeranek

Sposób przygotowania

Pierś z indyka myjemy oczyszczamy i suszymy.
W dużej misce mieszamy składniki marynaty .Do miski wkładamy pierś z indyka nacieramy dokładnie z każdej strony następnie związujemy nicią kuchenną obkładamy świeżymi ziołami delikatnie je wmasowując. Zostawiamy na 24 h w lodówce.
Kolejnego dnia wyjmujemy pierś z lodówki godzinę przed pieczeniem oczyszczamy z ziół.
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oleju przekładamy pierś z indyka.
Dokoła piersi układamy świeże zioła oraz zioła z marynaty dodajemy dwa ząbki czosnku i pól cytryny w kawałkach.
Pieczemy w 180 C przez 60 minut pod przykryciem następnie zdejmujemy przykrywkę pieczemy około 15 min do zarumienienia.
Przed krojeniem odczekujemy 15 min

Pieczona pierś z indyka na kanapki przepis
Pieczona pierś z indyka na kanapki prosty przepis
Przepyszna soczysta i aromatyczna pieczona pierś z indyka na kanapki
Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu pieczona pierś z indyka na kanapki

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

4 thoughts on “Pieczona pierś z indyka na kanapki”

  1. Za to ten przepis praktykuje dość często w swojej kuchni. Bardzo dobre na kanapkę, proste i szybkie w przygotowaniu. Meeeega! 👍❤️

    1. Cytrynowa Babeczka

      Cieszę się, że przepis tak dobrze się sprawdza i że jest dla Ciebie przydatny! 😊 Dziękuję za miłe słowa – to zawsze motywuje do dzielenia się kolejnymi przepisami.
      Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz więcej inspiracji, daj znać! 👍❤️

    1. Cytrynowa Babeczka

      u mnie znika w dwa dni 😀 Ale myślę że można w lodówce przez 3-4 dni. Ważne jest, aby była dobrze schłodzona i przechowywana w szczelnym pojemniku, aby zachować jej świeżość. Jeśli chcesz ją przechować na dłużej, możesz ją również zamrozić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close