Składniki
-1 bagietka lub dowolne czerstwe pieczywo (kajzerki chleb tostowy zwykły lub razowy)
-2-3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła
-sól , pieprz
Dodatkowo opcjonalnie:
-Ulubione zioła (zioła prowansalskie ,bazylia, oregano, tymianek ,papryka)
-3-4 ząbki Czosnku
Sposób przygotowania
Z pieczywa odcinamy skórki kroimy w niewielką kostkę przekładam do miski polewamy oliwą posypujemy solą i pieprzem jeśli mają być z dodatkami to posypujemy ziołami dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy.
Możemy teraz przygotować grzanki na dwa sposoby:
Pierwszy sposób w piekarniku:
Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 10-15 min. co jakiś czas mieszając, aż się ładnie zarumienią.
Drugi sposób na patelni:
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę ( jeśli robimy z czosnkiem to dodajemy drobno pokrojony) wrzucamy pokrojone pieczywo mieszamy, aby nie pochłonęły dużej ilości oliwy i się nie spaliły pod koniec posypujemy ziołami i smażymy, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pingback: Sałatka z tuńczykiem awokado i jajkiem - Cytrynowa Babeczka
Pingback: Sałatka warstwowa z mozzarellą i pomidorkami w słoiku - Cytrynowa Babeczka
Pingback: Krokiety z chleba tostowego z serem i szynką - Cytrynowa Babeczka