Domowe grzanki

przepis na domowe grzanki z chleba

Domowe grzanki są doskonałym chrupiącym dodatkiem do sałatek zup i przekąsek bardzo szybko się je robi i możemy przy okazji wykorzystać stare pieczywo oraz zrobić z ulubionymi przyprawami.

Warto od razu przygotować większą ilość i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Domowe grzanki przepis:

Składniki:

  • 1 bagietka lub dowolne czerstwe pieczywo (kajzerki chleb tostowy zwykły lub razowy)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • Sól , pieprz

Dodatkowo opcjonalnie:

  • Ulubione zioła (zioła prowansalskie ,bazylia, oregano, tymianek ,papryka)
  • 3-4 ząbki Czosnku

Nóż, deska do krojenia, miska, blaszka z papierem do pieczenia lub patelnia.

Z pieczywa odcinamy skórki kroimy w niewielką kostkę przekładam do miski polewamy oliwą posypujemy solą i pieprzem jeśli mają być z dodatkami to posypujemy ziołami dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy.

Możemy teraz przygotować grzanki na dwa sposoby:

Pierwszy sposób w piekarniku:

Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 10-15 min. co jakiś czas mieszając, aż się ładnie zarumienią.

Drugi sposób na patelni:

Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę ( jeśli robimy z czosnkiem to dodajemy drobno pokrojony) wrzucamy pokrojone pieczywo mieszamy, aby nie pochłonęły dużej ilości oliwy i się nie spaliły pod koniec posypujemy ziołami i smażymy, aż się ładnie zarumienią.

przepis na domowe grzanki z chleba
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
3 komentarzy
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze

[…] grzanki -> przepis na grzanki […]

[…] Grzanki -> przepis na grzanki […]

[…] od odcięcia skórek od wszystkich kromek chleba (ze skórek możemy zrobić grzanki lub ususzyć i zetrzeć do panierki). Następnie każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy […]

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close