
Domowe grzanki są doskonałym chrupiącym dodatkiem do sałatek zup i przekąsek bardzo szybko się je robi i możemy przy okazji wykorzystać stare pieczywo oraz zrobić z ulubionymi przyprawami.
Warto od razu przygotować większą ilość i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Domowe grzanki przepis:
Składniki:
- 1 bagietka lub dowolne czerstwe pieczywo (kajzerki chleb tostowy zwykły lub razowy)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła
- Sól , pieprz
Dodatkowo opcjonalnie:
- Ulubione zioła (zioła prowansalskie ,bazylia, oregano, tymianek ,papryka)
- 3-4 ząbki Czosnku
Nóż, deska do krojenia, miska, blaszka z papierem do pieczenia lub patelnia.
Z pieczywa odcinamy skórki kroimy w niewielką kostkę przekładam do miski polewamy oliwą posypujemy solą i pieprzem jeśli mają być z dodatkami to posypujemy ziołami dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy.
Możemy teraz przygotować grzanki na dwa sposoby:
Pierwszy sposób w piekarniku:
Przekładamy pieczywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 10-15 min. co jakiś czas mieszając, aż się ładnie zarumienią.
Drugi sposób na patelni:
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę ( jeśli robimy z czosnkiem to dodajemy drobno pokrojony) wrzucamy pokrojone pieczywo mieszamy, aby nie pochłonęły dużej ilości oliwy i się nie spaliły pod koniec posypujemy ziołami i smażymy, aż się ładnie zarumienią.

[…] grzanki -> przepis na grzanki […]
[…] Grzanki -> przepis na grzanki […]
[…] od odcięcia skórek od wszystkich kromek chleba (ze skórek możemy zrobić grzanki lub ususzyć i zetrzeć do panierki). Następnie każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy […]