Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi podstawowy uniwersalny przepis bez jajek idealne do różnego rodzaju pierogów zarówno wytrawnych, jak i na słodko.
Ciasto na pierogi nie jest trudne w przygotowaniu.
Pierogi zawsze się udają, a ciasto jest miękkie elastyczne łatwo się rozwałkowuję na cienkie placki i nie rozklejają się podczas gotowania.
Składniki:
- Około 30 szt.
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 20 ml oleju
- szczypta soli
Potrzebne będą:
miska, wałek, ring (obręcz kuchenna) lub szklanka, stolnica, łyżka cedzakowa ,ściereczka, garnek.
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę do miski , dodajemy powoli gorącą wodę oraz olej i mieszamy łyżką następnie chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć.
Następnie przekładamy na blat i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło.
Następnie odrywamy ciasto po kawałku i rozwałkowujemy każdą część na okrągłe cienkie (około 3 mm ) placki. Za pomocą np. szklanki wycinamy kółka z ciasta.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczkę farszu składamy na pół i zlepiamy dokładnie boki .Robimy tak aż do wyczerpania składników i ciasta.
Gotowe pierogi układamy na posypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły.
Gotujemy wodę w garnku z kilkoma kroplami oleju i solą.
Pierogi wrzucamy partiami do wrzącej wody. Jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Kilka porad:
-Woda do przygotowania ciasta musi być gorąca.
-Najlepiej użyć mąki pszennej jasnej typ 450-500.
-Żeby ciasto było elastyczne musi odpocząć
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka