Ciasto na pierogi

miękkie elastyczne ciasto na pirogi

Ciasto na pierogi podstawowy uniwersalny przepis bez jajek idealne do różnego rodzaju pierogów zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Ciasto na pierogi nie jest trudne w przygotowaniu.

Pierogi zawsze się udają, a ciasto jest miękkie elastyczne łatwo się rozwałkowuję na cienkie placki i nie rozklejają się podczas gotowania.

Ciasto na pierogi przepis:

Około 30 szt.

Składniki:

450 g mąki pszennej

 250 ml gorącej wody

20 ml  oleju

szczypta soli

Potrzebne będą :

miska, wałek, ring (obręcz kuchenna) lub szklanka, stolnica, łyżka cedzakowa ,ściereczka, garnek.

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę do miski , dodajemy powoli gorącą wodę oraz olej i mieszamy łyżką następnie chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć.

Następnie przekładamy na blat i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło.

Następnie odrywamy ciasto po kawałku i rozwałkowujemy każdą część na okrągłe cienkie (około 3 mm ) placki. Za pomocą np. szklanki wycinamy kółka z ciasta.

Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczkę farszu składamy na pół i zlepiamy dokładnie boki .Robimy tak aż do wyczerpania składników i ciasta.

Gotowe pierogi układamy na posypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły.

Gotujemy wodę w garnku z kilkoma kroplami oleju i solą.

Pierogi wrzucamy partiami do wrzącej wody. Jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.

Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.


Kilka porad :

-Woda do przygotowania ciasta musi być gorąca.
-Najlepiej użyć mąki pszennej jasnej typ 450-500.
-Żeby ciasto było elastyczne musi odpocząć.

rozwałkowane ciasto na pierogi

miękkie elastyczne ciasto na pirogi


Na blogu znajdziecie przepisy na pierogi:

Uszka z grzybami

ugotowane uszka z grzybami

Smacznego !

Z czym najczęściej lubicie jeść pierogi ?

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close