Naleśniki wersja klasyczna podstawowa

pyszne delikatne usmażone naleśniki

Naleśniki wersja klasyczna podstawowa

Każdy z nas uwielbia naleśniki czy to na słodko czy też wytrawne.
Są one bardzo proste w przygotowaniu, choć czasami sprawiają  niektórym problemy.
Dlatego dziś przygotowałam dla was podstawowy przepis na ciasto na naleśniki z poradami.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste )
  • 2  jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • cukier opcjonalnie jeśli mają to być naleśniki na słodko

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia dodajemy mleko wodę i jajka mieszamy następnie dodajemy mąkę olej oraz szczyptę soli i cukru, i ponownie mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Odstawiamy na minimum 30 min.

Po upływie czasu rozgrzewamy patelnie i smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka lub ręcznikiem papierowym.

Ciasto wylewamy za pomocą chochli w niewielkiej ilości na sam środek patelni i rozprowadzamy okrężnymi ruchami za pomocą patelni.

Po około minucie kiedy brzegi zaczną lekko odstawać od patelni odwracamy naleśnik na drugą stronę.


Kilka porad:

-Składniki muszą być dokładnie ze sobą zmieszane, aby nie było żadnych grudek z mąki.
-Ciasto przed smażeniem musi odpocząć.
-Patelnia do smażenia naleśników musi być dobrze rozgrzana.
-Naleśniki można przechowywać w lodówce przykryte folią aluminiową

przygotowywanie ciasta na naleśniki jajka mąka mleko

usmażone złociste naleśniki
pyszne delikatne usmażone naleśniki

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

2 thoughts on “Naleśniki wersja klasyczna podstawowa”

  1. Pingback: Sakiewki naleśnikowe z mięsem mielonym i warzywami - Cytrynowa Babeczka

  2. Pingback: Krokiety z mięsem - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close