Naleśniki wersja klasyczna podstawowa
Każdy z nas uwielbia naleśniki czy to na słodko czy też wytrawne.
Są one bardzo proste w przygotowaniu, choć czasami sprawiają niektórym problemy.
Dlatego dziś przygotowałam dla was podstawowy przepis na ciasto na naleśniki z poradami.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste )
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- cukier opcjonalnie jeśli mają to być naleśniki na słodko
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia dodajemy mleko wodę i jajka mieszamy następnie dodajemy mąkę olej oraz szczyptę soli i cukru, i ponownie mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Odstawiamy na minimum 30 min.
Po upływie czasu rozgrzewamy patelnie i smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto wylewamy za pomocą chochli w niewielkiej ilości na sam środek patelni i rozprowadzamy okrężnymi ruchami za pomocą patelni.
Po około minucie kiedy brzegi zaczną lekko odstawać od patelni odwracamy naleśnik na drugą stronę.
Kilka porad:
-Składniki muszą być dokładnie ze sobą zmieszane, aby nie było żadnych grudek z mąki.
-Ciasto przed smażeniem musi odpocząć.
-Patelnia do smażenia naleśników musi być dobrze rozgrzana.
-Naleśniki można przechowywać w lodówce przykryte folią aluminiową
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pingback: Sakiewki naleśnikowe z mięsem mielonym i warzywami - Cytrynowa Babeczka
Pingback: Krokiety z mięsem - Cytrynowa Babeczka