Naleśniki wersja klasyczna podstawowa przepis

Naleśniki wersja klasyczna podstawowa przepis

Każdy z nas uwielbia naleśniki czy to na słodko czy też wytrawne.

Są one bardzo proste w przygotowaniu, choć czasami sprawiają  niektórym problemy.

Dlatego dziś przygotowałam dla was podstawowy przepis na ciasto na naleśniki z poradami.

Składniki:

200 g mąki pszennej

200 ml mleka

200 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste )

2  jajka

1 łyżka oleju

szczypta soli

cukier opcjonalnie jeśli mają to być naleśniki na słodko

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia dodajemy mleko wodę i jajka mieszamy następnie dodajemy mąkę olej oraz szczyptę soli i cukru, i ponownie mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Odstawiamy na minimum 30 min.

Po upływie czasu rozgrzewamy patelnie i smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka lub ręcznikiem papierowym.

Ciasto wylewamy za pomocą chochli w niewielkiej ilości na sam środek patelni i rozprowadzamy okrężnymi ruchami za pomocą patelni.

Po około minucie kiedy brzegi zaczną lekko odstawać od patelni odwracamy naleśnik na drugą stronę.


Kilka porad :

-Składniki muszą być dokładnie ze sobą zmieszane, aby nie było żadnych grudek z mąki.
-Ciasto przed smażeniem musi odpocząć.
-Patelnia do smażenia naleśników musi być dobrze rozgrzana.
-Naleśniki można przechowywać w lodówce przykryte folią aluminiową.

przygotowywanie ciasta na naleśniki jajka mąka mleko

usmażone złociste naleśniki
pyszne delikatne usmażone naleśniki

Smacznego ! 🙂

Z czym najczęściej lubicie jeść naleśniki ?

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close