Składniki
Ciasto:
-500 g mąki typ 550
-250 ml mleka
-25 g świeżych drożdży
-3 żółtka
-90 g masła
-90 g cukru
-1,5 łyżeczki cukru z wanilią
-szczypta soli
Nadzienie
-115 g orzechów włoskich
-60 g brązowego cukru
-1,5 łyżeczki cynamonu
-50 g rodzynek
-70 g masła
Sposób przygotowania
Składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i mąki. Rozczyn zostawiamy przykryty w ciepłym miejscu (-> rozczyn z drożdży).
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Przesiewamy do miski mąkę dodajemy: utarte żółtka pozostałe mleko sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki. (możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).
Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie:
Orzechy włoskie miksujemy w malakserze razem z rodzynkami lub bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski dodajemy brązowy cukier cynamon oraz roztopione masło.
Po około godzinie kiedy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość rozwałkowujemy ciasto na równy prostokąt smarujemy nadzieniem. Zawijamy w rulon od najdłuższego boku. Przecinamy po środku wzdłuż nie nacinając do końca zaplatamy rozcięciem do góry łączymy końce w wieniec.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Pieczemy około 30 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Można dodatkowo polać lukrem, ale i bez niego smakuje i wygląda pysznie.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Cudownie wygląda 🙂
Dziękuję <3 I polecam jest bardzo pyszny 🙂