Wieniec drożdżowy z cynamonem orzechami i rodzynkami przepis:

Wieniec drożdżowy z cynamonem orzechami i rodzynkami zachwyca wyglądem i świetnie smakuje.

Składniki:

Ciasto:

  •  500 g mąki typ 550
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 90 g masła
  • 90 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 115 g orzechów włoskich
  • 60 g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 70 g masła

Duża miska do wyrastania ciasta, garnek do roztopienia masła, mała miseczka na rozczyn, miska do utarcia jajek, duża blacha z piekarnika, papier do pieczenia, ostry nóż.

Składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i mąki. Rozczyn zostawiamy przykryty w ciepłym miejscu (-> rozczyn z drożdży).
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Przesiewamy do miski mąkę dodajemy: utarte żółtka pozostałe mleko sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki. (możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).
Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie:
Orzechy włoskie miksujemy w malakserze razem z rodzynkami lub bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski dodajemy brązowy cukier cynamon oraz roztopione masło.
Po około godzinie kiedy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość rozwałkowujemy ciasto na równy prostokąt smarujemy nadzieniem. Zawijamy w rulon od najdłuższego boku. Przecinamy po środku wzdłuż nie nacinając do końca zaplatamy rozcięciem do góry łączymy końce w wieniec.


Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.


Pieczemy około 30 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Można dodatkowo polać lukrem, ale i bez niego smakuje i wygląda pysznie.

Wieniec drożdżowy z cynamonem orzechami i rodzynkami przepis
Wieniec drożdżowy z cynamonem orzechami i rodzynkami polany lukrem
Wieniec drożdżowy z cynamonem orzechami i rodzynkami w przekroju
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
2 komentarzy
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
wedelka
2 lat temu

Cudownie wygląda 🙂

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close