Składniki
-jajka
-1 l wody
-1 łyżka octu
Sposób przygotowania
Jajka wyjmujemy wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową wbijamy do oddzielnych miseczek.
W garnku zagotowujemy wodę dodajemy ocet zmniejszamy ogień, tak aby woda tylko delikatnie wrzała.
Za pomocą łyżki robimy wir następnie na środek wlewamy jajko i już nie mieszamy gotujemy około 3-4 min wyławiamy jajka za pomocą łyżki cedzakowej.
Kilka porad :
-Podstawą są świeże jajka dobrej jakości. Starsze jajka mają bardziej rozlewające białko przez co białko może rozlewać się w wodzie.
Najlepiej wtedy przelać jajko najpierw na małe gęste sitko i dopiero do miseczki.
-Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
-Woda nie może mocno się gotować.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka