Jajko w koszulce

Jako w koszulce jest doskonałym dodatkiem np. do grzanek szparagów.
Jajka w koszulce to jajka, które gotuje się wrzucając je bezpośrednio do wrzącej wody.
Składniki:
Jajka
1 l wody
1 łyżka octu
Mały garnek, miseczki, łyżka cedzakowa opcjonalnie sitko z drobnymi oczkami
Jajka wyjmujemy wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową wbijamy do oddzielnych miseczek.
W garnku zagotowujemy wodę dodajemy ocet zmniejszamy ogień, tak aby woda tylko delikatnie wrzała.
Za pomocą łyżki robimy wir następnie na środek wlewamy jajko i już nie mieszamy gotujemy około 3-4 min wyławiamy jajka za pomocą łyżki cedzakowej.
ra
-Podstawą są świeże jajka dobrej jakości. Starsze jajka mają bardziej rozlewające białko przez co białko może rozlewać się w wodzie. Najlepiej wtedy przelać jajko najpierw na małe gęste sitko i dopiero do miseczki.
-Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
-Woda nie może mocno się gotować.

