Jajko w koszulce

Jajko w koszulce przepis i porady

Jako w koszulce jest doskonałym dodatkiem np. do grzanek szparagów.
Jajka w koszulce to jajka, które gotuje się wrzucając je bezpośrednio do wrzącej wody. 

Składniki:

Jajka
1 l wody
1 łyżka octu

Potrzebne będą

Mały garnek, miseczki, łyżka cedzakowa opcjonalnie sitko z drobnymi oczkami

Sposób przygotowania:

Jajka wyjmujemy wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową wbijamy do oddzielnych miseczek.
W garnku zagotowujemy wodę dodajemy ocet zmniejszamy ogień, tak aby woda tylko delikatnie wrzała.
Za pomocą łyżki robimy wir następnie na środek wlewamy jajko i już nie mieszamy gotujemy około 3-4 min wyławiamy jajka za pomocą łyżki cedzakowej.

Kilka porad :

-Podstawą są świeże jajka dobrej jakości. Starsze jajka mają bardziej rozlewające białko przez co białko może rozlewać się w wodzie. Najlepiej wtedy przelać jajko najpierw na małe gęste sitko i dopiero do miseczki.
-Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
-Woda nie może mocno się gotować.

Jajko w koszulce idealne
Jajko w koszulce przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close