Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Pyszne domowe drożdżówki z truskawkami i budyniem idealne na śniadanie do mleka, czy kawki w południe.
Polecam upiec póki sezon na truskawki jeszcze się nie skończył. Są naprawdę proste w zrobieniu.
Składniki:
Ciasto :
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 żółtka
90 g masła
90 g cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie :
Około 500 g truskawek
Kruszonka:
40 g mąki pszennej
25 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
25 g masła
Dodatkowo :
białko do smarowania
Duża miska do wyrastania ciasta, garnek do roztopienia masła, mała miseczka na rozczyn, miska do utarcia zóltek, duża blacha z piekarnika, papier do pieczenia, nóż.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu. (-> rozczyn z drożdży).
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie wlewamy go do miski z mąką dodajemy: utarte żółtka resztę mleka sól i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki, kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas, wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy wyrównujemy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).
W tym czasie myjemy truskawki odsączamy na sitku następnie kroimy na duże kawałki przekładamy do miski i mieszamy z cukrem. Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski i dzielimy na około 12 kawałków. Można podzielić na mniej lub więcej kawałków w zależności jakiej wielkości bułeczki i lubicie. Formujemy kuleczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Po wyrośnięciu za pomocą szklanki robimy na środku bułeczek wgłębienia. Do środka dajemy 1 łyżkę budyniu na górze układamy truskawki brzegi smarujemy białkiem, a całość posypujemy kruszonką pieczemy w 180 C około 20-25 min.

