Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Pyszne drożdżówki z truskawkami i budyniem idealne na śniadanie

Pyszne domowe drożdżówki z truskawkami i budyniem idealne na śniadanie do mleka, czy kawki w południe.

Polecam upiec póki sezon na truskawki jeszcze się nie skończył. Są naprawdę proste w zrobieniu.

Składniki:

Ciasto :
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 żółtka
90 g masła
90 g cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie :
Około 500 g truskawek
Kruszonka:
40 g mąki pszennej
25 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
25 g masła
Dodatkowo :
białko do smarowania

Potrzebne będą

Duża miska do wyrastania ciasta, garnek do roztopienia masła, mała miseczka na rozczyn, miska do utarcia zóltek, duża blacha z piekarnika, papier do pieczenia, nóż.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu. (-> rozczyn z drożdży).

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie wlewamy go do miski z mąką dodajemy: utarte żółtka resztę mleka sól i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki, kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas, wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy wyrównujemy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).

W tym czasie myjemy truskawki odsączamy na sitku następnie kroimy na duże kawałki przekładamy do miski i mieszamy z cukrem. Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.

Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski i dzielimy na około 12 kawałków. Można podzielić na mniej lub więcej kawałków w zależności jakiej wielkości bułeczki i lubicie. Formujemy kuleczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Po wyrośnięciu za pomocą szklanki robimy na środku bułeczek wgłębienia. Do środka dajemy 1 łyżkę budyniu na górze układamy truskawki brzegi smarujemy białkiem, a całość posypujemy kruszonką pieczemy w 180 C około 20-25 min.

domowe drożdżówki z truskawkami i budyniem przepis
Pyszne drożdżówki z truskawkami i budyniem

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close