Składniki
Ciasto :
-500 g mąki pszennej
-250 ml mleka
-25 g świeżych drożdży
-3 żółtka
-90 g masła
-90 g cukru
-1,5 łyżeczki cukru waniliowego
-szczypta soli
Nadzienie :
-około 500 g truskawek
Kruszonka:
-40 g mąki pszennej
-25 g cukru
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-25 g masła
Dodatkowo :
-białko do smarowania
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu. (-> rozczyn z drożdży).
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie wlewamy go do miski z mąką dodajemy: utarte żółtka resztę mleka sól i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki, kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas, wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy wyrównujemy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).
W tym czasie myjemy truskawki odsączamy na sitku następnie kroimy na duże kawałki przekładamy do miski i mieszamy z cukrem. Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski i dzielimy na około 12 kawałków. Można podzielić na mniej lub więcej kawałków w zależności jakiej wielkości bułeczki i lubicie. Formujemy kuleczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Po wyrośnięciu za pomocą szklanki robimy na środku bułeczek wgłębienia. Do środka dajemy 1 łyżkę budyniu na górze układamy truskawki brzegi smarujemy białkiem, a całość posypujemy kruszonką pieczemy w 180 C około 20-25 min.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka