Jak zrobić rozczyn z drożdży

rozczyn z drożdży przepis

Rozczyn z drożdży to podstawa ciasta drożdżowego odpowiednio przygotowany to połowa sukcesu udanego ciasta drożdżowego.

rozczyn z drożdży przepis:

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml mleka lub wody
Potrzebne będą :

Miseczka, łyżka, ściereczka.

Sposób przygotowania:

Do miski wkruszamy drożdże zasypujemy cukrem mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji następnie dodajemy ciepłe mleko lub wodę oraz wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie tak, aby wszystkie składniki się połączyły i nie było grudek. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.

Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 min, aż zwiększy objętość.

Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego.


Kilka porad :

  • Drożdże muszą być świeże jeśli będą stare lub zepsute rozczyn nie wyrośnie.
  • Drożdże najlepiej wyjąć wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
  • Mleko lub woda do rozczynu musi być ciepła, ale nie gorąca ok. 24-37 °C zbyt wysoka temperatura zabije drożdże, a w zbyt niskiej będą rosły bardzo wolno.
  • Składniki na rozczyn odejmujemy od ilości wybranego przepisu.
  • Rozczyn musi wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  • W trakcie wyrastania rozczynu przygotowujemy pozostałe składniki do ciasta.
zaczyn rozczyn drożdżowy

Smacznego !


Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

3 komentarzy
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze

[…] z drożdży łyżki cukru mleka i mąki. Rozczyn zostawiamy przykryty w ciepłym miejscu (-> rozczyn z drożdży). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Przesiewamy do miski mąkę […]

[…] Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu. (-> rozczyn z drożdży). […]

[…] (-> rozczyn z drożdży). […]

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close