Ciasto z patelni ze śliwkami

Ciasto z patelni ze śliwkami bez piekarnika. Tak jest to możliwe.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w zrobieniu można zrobić z dowolnymi dodatkami owocami czekoladą bakaliami możliwości jest wiele ja dziś zrobiłam ze śliwkami.
Składniki:
300 g mąki pszennej
60 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 jajka
120 ml oleju
250 ml mleka
Dodatkowo:
Śliwki
Cukier puder
masło
Miska, łyżka, wysoka patelnia z grubym dnem, opcjonalnie mikser.
Śliwki myjemy usuwamy pestki kroimy na kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem i szczypta soli na puszysta masę. Do utartych żółtek dodajemy olej i mleko. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kiedy masa jest gładka dodajemy śliwki następnie białka miksujemy na sztywną pianę i partiami dodajemy do masy powoli mieszając łyżką.
Patelnie smarujemy odrobiną masła przelewamy ciasto przykrywamy przykrywką. Podgrzewamy na małym ogniu około 15 min do suchego patyczka. Następnie np. za pomocą talerza odwracamy ciasto i smażymy z drugiej strony jeszcze jakieś 10 min. Gotowe.


Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
udostępnij na Facebooku :
wpis powstał we współpracy z marką WOLL Cookware
Pingback: Patelnia niezbędnik każdej kuchni–test patelni tytanowej Woll Diamond lite - Cytrynowa Babeczka
Ale fajny pomysł 🙂