Ciasto z patelni ze śliwkami

Ciasto z patelni ze śliwkami bez piekarnika. Tak jest to możliwe.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w zrobieniu.
Można zrobić z dowolnymi dodatkami owocami czekoladą bakaliami możliwości jest wiele ja dziś zrobiłam ze śliwkami.

Ciasto z patelni ze śliwkami

Ciasto z patelni ze śliwkami bez piekarnika. Tak jest to możliwe.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w zrobieniu.
Można zrobić z dowolnymi dodatkami owocami czekoladą bakaliami możliwości jest wiele ja dziś zrobiłam ze śliwkami.

Składniki

300 g mąki pszennej
60 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 jajka
120 ml oleju
250 ml mleka
Dodatkowo:
Śliwki
Cukier puder
masło

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy usuwamy pestki kroimy na kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem i szczypta soli na puszysta masę. Do utartych żółtek dodajemy olej i mleko. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kiedy masa jest gładka dodajemy śliwki następnie białka miksujemy na sztywną pianę i partiami dodajemy do masy powoli mieszając łyżką.
Patelnie smarujemy odrobiną masła przelewamy ciasto przykrywamy przykrywką. Podgrzewamy na małym ogniu około 15 min do suchego patyczka. Następnie np. za pomocą talerza odwracamy ciasto i smażymy z drugiej strony jeszcze jakieś 10 min. Gotowe.

Ciasto z patelni ze śliwkami bez piekarnika

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

wpis powstał we współpracy z marką WOLL Cookware

2 thoughts on “Ciasto z patelni ze śliwkami”

  1. Pingback: Patelnia niezbędnik każdej kuchni–test patelni tytanowej Woll Diamond lite - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close