Tarta Tatin – odwrócona tarta z jabłkami

Tarta Tatin – odwrócona tarta z jabłkami to klasyczny francuski wypiek.
Pyszne karmelizowane jabłka i chrupiące maślane ciasto podane z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Czy może być coś pyszniejszego.

Tarta Tatin

Tarta Tatin – odwrócona tarta z jabłkami to klasyczny francuski wypiek.
Pyszne karmelizowane jabłka i chrupiące maślane ciasto podane z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Czy może być coś pyszniejszego.

Składniki

Ciasto
200 g mąki pszennej
100 g masła 100
40 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Jabłka
5-6 jabłek np. szara reneta, antonówka
40 ml soku z cytryny
150 g cukru trzcinowego
70 g masła
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie. Gdy ciasto jest gotowe robimy kulkę zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 min.
Kiedy ciasto się chłodzi obieramy jabłka wydrążamy i kroimy na ćwiartki polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Rozgrzewamy patelnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy czekamy chwilkę, aż się rozpuści następnie dodajemy masło, kiedy całość zacznie się gotować wyłączamy czekamy chwilkę i układamy jabłka dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień przykrywamy przykrywką i dusimy, aż jabłka delikatnie zmiękną, ale będą nadal chrupiące około 6-8 min. Od czasu do czasu mieszamy. Przed wyłożeniem ciasta za pomocą np. szczypiec układamy jabłka na patelni następnie oprószamy cynamonem.
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość patelni przykrywamy ciastem jabłka delikatnie, wkładając brzegi ciasta do środka. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Na środku w cieście robimy nacięcie.
Pieczemy w 190 C 25-30 min, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ostrożnie nakładamy duży talerz lub paterę na patelnie i szybkim ruchem odwracamy.

Kilka porad :

  • Podobnie jak do szarlotki polecam użyć jabłek nie za słodkich twardych i tej samej wielkości np. szara reneta lub antonówka.
  • Do przygotowania tarty najlepsza będzie patelnia z grubym nieprzywierającym dnem oraz możliwością użycia w piekarniku.
    Ja w przepisie użyłam patelnie Woll Diamond głęboką o średnicy 24 cm.
    Jabłka równo się zarumieniły karmel się nie przypalił i z łatwością odwróciłam ją na talerz.

….

patelnie Woll Diamond
odwrócona tarta z jabłkami Tarta Tatin
Tarta Tatin

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

wpis powstał we współpracy z marką WOLL Cookware

1 thoughts on “Tarta Tatin – odwrócona tarta z jabłkami”

  1. Pingback: Patelnia niezbędnik każdej kuchni–test patelni tytanowej Woll Diamond lite - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close