Składniki
Warstwa kakaowa:
▪️190 g mąki pszennej
▪️120 g drobnego cukru
▪️30 g kakao
▪️1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪️Szczypta soli
▪️3 jajka
▪️120 ml mleka
▪️120 ml oleju roślinnego
▪️1 łyżeczka cukru z wanilią
Warstwa serowa:
▪️250 g sera białego mielonego
▪️60 g drobnego cukru
▪️1 jajko
▪️1 łyżka mąki ziemniaczanej
▪️1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
▪️150g malin (świeżych lub mrożonych)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Formę na babkę lub formę do pieczenia (np. keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy mąką.
W misce mieszamy mąkę, cukier, cukier z wanilią, kakao, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej dużej misce mieszamy jajka, mleko i olej.
Następnie do mokrych składników przesypujemy suche składnik i wszystko razem dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników.
W kolejnej misce przygotowujemy warstwę serową: do miski przekładamy ser, dodajemy jajko, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę, i miksujemy krótko, aż składniki się połączą.
Na dno formy wylewamy połowę ciasta kakaowego.
Następnie równomiernie rozkładamy maliny po środku.
Na maliny wykładamy warstwę serową, starając się nie dotykać krawędzi formy. Na wierzch serowej warstwy wylewamy resztę ciasta kakaowego.
Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy wbity w nią patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez około 15-20 minut.
Gdy lekko przestygnie, delikatnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzoną babkę polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka