Patelnia niezbędnik każdej kuchni–test patelni tytanowej Woll Diamond lite
Kilka tygodni temu poproszono mnie o przetestowanie patelni tytanowej niemieckiej marki WOLL Cookware z serii WOLL DIAMOND lite.
W zestawie otrzymałam patelnie Woll Diamond lite głęboką o średnicy 24 cm pojemności 3,5 l ze szklaną pokrywą wykonaną z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. W paczce znajdowała się również ulotka z informacjami jak użytkować i pielęgnować patelnie oraz gwarancja.
Po rozpakowaniu paczki byłam mile zaskoczona designem i jakością wykonania. Po wzięciu do ręki odczułam od razu jej wagę była ciężka, ale idealnie wyważona.
Na początek kilka słów o patelniach WOLL DIAMOND.
Seria patelni tytanowych Woll Diamond wyróżnia się specjalną tytanowo-diamentową powłoką zawierającą drobiny diamentów, dzięki czemu jest bardzo trwała i odporna na zarysowania oraz na wysokie temperatury, a nanokompozyt i technologia NON-STICK zapewnia nie przyswajalność oraz łatwość mycia.
Produkty Woll Diamont dzięki bardzo grubym ściankom i 8 mm dnie doskonale utrzymują ciepło i nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur. W bardzo krótkim czasie patelnia może się nagrzać nawet do ponad 300 st. C. Dlatego można gotować oszczędzając nawet 1/3 energii i czasu!
Wszystkie linie naczyń WOLL nadają się do użytkowania w piekarniku. Linie Diamond Lite, Diamond PRO możemy używać do temperatury 250 st. C. Dołączone do zestawu pokrywy szklane są także odporne na temperaturę do 250 st. C.
Marka WOLL jako nieliczna na świecie pozwala na korzystanie z akcesoriów nie tylko drewnianych czy silikonowych. Można używać np. szpatułki czy łopatki metalowej? Jest to możliwe dzięki 5 oraz 4-ro warstwowym powłokom WOLL Cookware.
Linia patelni głębokich Diamond Lite posiada odpinane rączki z system Click-by-Click zastosowanie takiego rozwiązania daje bezpieczeństwo oszczędność miejsca i możliwość odpięcia na czas pieczenia.
Patelnie Woll Diamond dostępne są różnych w rozmiarach i mogą być używane na dowolnej powierzchni do gotowania, w tym na indukcji oraz można myć w zmywarce.
Producent oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna oraz 2-letnią na wady produkcyjne i materiałowe.
Czy patelnia tytanowa Diamond Lite faktycznie jest aż tak dobra jak zapewnia producent i warta swojej ceny.
Jesteście ciekawi jak wypadła test ?
Patelnie używałam niemal codziennie przez trzy tygodnie podawałam różnym testom smażyłam dusiłam robiłam sosy, a nawet w niej piekłam ciasta gwarantuje wam, że opinia jest naprawdę obiektywna i szczera.
Po wyjęciu z paczki na początku zgodnie z instrukcją przygotowałam patelnie do używania następnie zaczęłam testować.
Już po pierwszym użyciu zauważyłam, że patelnia tytanowa bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.
Bardzo dobrze mi się na niej smażyło nic nie przywierało nawet z niewielką ilością tłuszczu potrawy były ładnie przyrumienione. Smażąc np. pierś z kurczaka czy warzywa nie musiałam używać w ogóle tłuszczu, a do smażenia placuszków używałam minimalną ilość, dzięki czemu przygotowywałam o wiele lżejsze mniej kaloryczne i zdrowsze posiłki.
Zaletą patelni jest również możliwość używania w piekarniku do 250 C wraz z przykrywką. Teraz mogę nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania czy piec ciasta.
W końcu przygotowywałam potrawy bez przekładania do blaszki, czy naczynia żaroodpornego. Przed pieczeniem musiałam odpinać rączkę, ale nie stanowiło to żadnego problemu wystarczyło jedynie delikatnie nacisną i rączka szybko się odpinała, a ja mogłam później bezpiecznie wyjąć patelnie z piekarnika.
Uwielbiam tarte tartin, ale zanim weszłam w posiadanie tej patelni zawsze kombinowałam najpierw podsmażałam jabłka na patelni następnie przekładałam jabłka do naczynia z żaroodpornego lub blaszki i dopiero przykrywałam ciastem wychodziła pyszna, ale efekt bywał różny jabłka czasami się przypalały albo rozgotowywały, przywierały do dna przez co miałam problem z odwróceniem tarty. Z patelnią Wooll wykonałam tarte bez żadnego problemu jabłka równo się zarumieniły karmel się nie przypalił i z łatwością odwróciłam ją na talerz.
Patelni nie umyłam od razu, bo była gorąca obawiałam się, że nie domyje tak łatwo zaschniętego karmelu myliłam się umyłam ją zwykła gąbką w kilka minut bez wstępnego namaczania.
Mimo że patelnie można myć w zmywarce ja nigdy nie myłam w zmywarce czyszczenie zajmowało dosłownie chwile czasami wystarczyło tylko przetarcie wilgotną szmatką.
Podsumowanie recenzji
Plusy
- Nieprzywierająca powierzchnia.
- Możliwość smażenia bez tłuszczu lub z minimalną ilością.
- Szybkie i równe nagrzewanie.
- Długie utrzymywanie ciepła.
- Możliwość używania w piekarniku wraz z przykrywką.
- Dobrze zaprojektowana odpinana wygodna rączka.
- Doskonały wygląd.
- Wygodne przechowywanie.
- Łatwe czyszczenie.
- Możliwość mycia w zmywarce.
- wysoka patelnia
Minusy:
- Cena.
Patelnia tytanowa Woll Diamond lite doskonale sprawdziła się w codziennym użytkowaniu jest praktyczna uniwersalna idealna do przygotowania różnych posiłków. Smażenie duszenie czy pieczenie przy użyciu tej patelni to przyjemność teraz oszczędzam czas gotuje zdrowo i smacznie.
Zdecydowanie jest to już moja ulubiona patelnia.
Cena może i jest wysoka, a w sklepach są o wiele tańsze patelnie z powłoką nieprzywierającą, ale niestety większość tych patelni szybko się zużywa i trzeba często wymieniać, a patelnie Woll Cookware są solidne trwałe i bardzo dobrej jakości jestem pewna, że posłużą każdemu wiele lat .
A jeśli szukacie innych bardzo dobrych jakościowo produktów zapraszam do sklepu. https://www.patelnie-tytanowe.pl/
A oto niektóre dania które przygotujecie w patelni :
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Ciasto z patelni ze śliwkami
Tarta Tatin – odwrócona tarta z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Syrniki placuszki z twarogu
Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami
wpis powstał we współpracy z marką WOLL Cookware