


Pyszne proste i szybkie babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym.
Babeczki cytrynowe z kremem przepis:
Składniki:
Babeczki cytrynowe
Składniki suche:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Składniki mokre:
3 jajka
100 g masła
250 g maślanki
1 cytryna
Krem
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
Listki mięty
Potrzebne będą :
Miski , mały garnek, rózga kuchenna lub mikser, papilotki, rękaw cukierniczy, tylka cukiernicza ,papilotki.
Temperatura pieczenia:
180 C. Grzanie góra dół
Forma:
Do muffinek.
Sposób przygotowania:
Babeczki cytrynowe:
Masło roztapiamy w garnku zostawiamy do ostudzenia.
Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Mieszamy w misce składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią ,sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, roztopione masło, maślankę i sok z cytryny.
Następnie do mokrych składników przesypujemy suche składnik i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do przygotowanych foremek do około 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 C na środku grzanie góra dół 20-25 min.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Kiedy babeczki ostygną przygotowujemy krem.
W dużej misce ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder i mascarpone. Miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Krem nakładamy na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tyłki.
Przechowujemy w lodówce.
Propozycja podania:
Dekorujemy listkami mięty i plasterkami cytryny.




