
Składniki:
Składniki suche:
-300 g mąki pszennej
-100 g cukru
-2 łyżeczki cukru z wanilią
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-Szczypta soli
Składniki mokre:
-3 jajka
-100 g masła
-250 g maślanki
-1 cytryna
Krem
-500 ml śmietanki kremówki
30 lub 36 %
-500 g serka mascarpone
-4 łyżki cukru pudru
-Sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
-Listki mięty
Potrzebne będą :
Miski , mały garnek, rózga kuchenna lub mikser, papilotki, rękaw cukierniczy, tylka cukiernicza ,papilotki, forma do muffinek.
Temperatura pieczenia:
180 C. Grzanie góra dół
Sposób przygotowania:
Babeczki cytrynowe:
Masło roztapiamy w garnku zostawiamy do ostudzenia.
Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Mieszamy w misce składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią ,sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, roztopione masło, maślankę i sok z cytryny.
Następnie do mokrych składników przesypujemy suche składnik i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do przygotowanych foremek do około 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 C na środku grzanie góra dół 20-25 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Kiedy babeczki ostygną przygotowujemy krem.
W dużej misce ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder i mascarpone. Miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Krem nakładamy na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tyłki.
Dekorujemy listkami mięty i plasterkami cytryny.
Przechowujemy w lodówce.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka