Babeczki cytrynowe z kremem

Pyszne proste i szybkie babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym. Puszyste i wilgotne w środku.
Polecam znikają bardzo szybko.

babeczki cytrynowe z kremem

Składniki:

Składniki suche:
-300 g mąki pszennej
-100 g cukru
-2 łyżeczki cukru z wanilią
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-Szczypta soli
Składniki mokre:
-3 jajka
-100 g masła
-250 g  maślanki
-1 cytryna
Krem
-500 ml śmietanki kremówki
30 lub 36 %
-500 g serka mascarpone
-4 łyżki cukru pudru
-Sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
-Listki mięty

Potrzebne będą :
Miski , mały garnek, rózga kuchenna lub mikser, papilotki, rękaw cukierniczy, tylka cukiernicza ,papilotki, forma do muffinek.
Temperatura pieczenia:
180 C. Grzanie góra dół

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe:
Masło roztapiamy w garnku zostawiamy do ostudzenia.
Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Mieszamy w misce składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią ,sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, roztopione masło, maślankę i sok z cytryny.
Następnie do mokrych składników przesypujemy suche składnik i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do przygotowanych foremek do około 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 C na środku grzanie góra dół 20-25 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Kiedy babeczki ostygną przygotowujemy krem.
W dużej misce ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder i mascarpone. Miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Krem nakładamy na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tyłki.
Dekorujemy listkami mięty i plasterkami cytryny.
Przechowujemy w lodówce.

babeczki cytrynowe z kremem
babeczka cytrynowa z kremem cytrynowym

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close