Składniki
700 g mięsa mielonego np. łopatki
1 sucha kajzerka
1 jajko
1 szkl. mleka
Farsz:
4-5 suszonych pomidorów w zalewie
1 średniej wielkości marchewka
2 cebule szalotki
30 g Sera mozzarela w kostce
Bazylia
Oregano
Sól, pieprz
1 papryczka chili (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebulę i czosnek obieramy drobno kroimy.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek.
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy miękką odciśniętą bułkę podsmażona cebulę z czosnkiem jajko doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy.
Farsz:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju z pomidorów dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy marchewkę całość smażymy, aż marchewka zmięknie na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory ponownie całość mieszamy doprawiamy solą pieprzem bazylią i oregano. Studzimy. Do przestudzonego farszu ścieramy ser i całość mieszamy.
Za pomocą łyżki nabieramy mięso formujemy placuszki na środek dajemy około łyżeczki farszu formujemy kotlety.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka