Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką

Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami

Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką mała wariacja klasycznych kotletów mielonych.
Są soczyste aromatyczne i proste w przygotowaniu.

Składniki:

700 g mięsa mielonego np. łopatki
1 sucha kajzerka
1 jajko
1 szkl. mleka
Farsz:
4-5 suszonych pomidorów w zalewie
1 średniej wielkości marchewka
2 cebule szalotki
30 g Sera mozzarela w kostce
Bazylia
Oregano
Sól, pieprz
1 papryczka chili (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Bułka tarta
Olej do smażenia

Mała i duża miska, nóż, deska do krojenia, patelnia, tarka, łyżka.

Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebulę i czosnek obieramy drobno kroimy.

Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek.

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy miękką odciśniętą bułkę podsmażona cebulę z czosnkiem jajko doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy.

Farsz:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju z pomidorów dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy marchewkę całość smażymy, aż marchewka zmięknie na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory ponownie całość mieszamy doprawiamy solą pieprzem bazylią i oregano. Studzimy. Do przestudzonego farszu ścieramy ser i całość mieszamy.

Za pomocą łyżki nabieramy mięso formujemy placuszki na środek dajemy około łyżeczki farszu formujemy kotlety.

Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami przepis
przepis na Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

udostępnij na Facebooku :

1 thought on “Kotlety mielone faszerowane suszonymi pomidorami i marchewką”

  1. Pingback: Patelnia niezbędnik każdej kuchni–test patelni tytanowej Woll Diamond lite - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close