Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pyszne i proste klasyczne chińskie danie przygotowywane w domu, idealne na obiad.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym przepis

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pyszne i proste klasyczne chińskie danie przygotowywane w domu, idealne na obiad.

Składniki

500 g piersi z kurczaka
Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, curry
1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
Warzywa:
1 papryka czerwona
1 średnia marchewka
0,5 puszki ananasa
0,5 słoika mini kukurydzy
1 cebula
1 słoik pędów bambusa
Sos:
4-5 łyżek octu ryżowego lub winnego
0,5 szk. wody
250 ml pasty pomidorowej
Zalewa z ananasa
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Sezam
Cebulka dymka
Ryż lub makaron
olej

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w słupki, cebulę w piórka. Mini kukurydzę odsączamy i kroimy na małe kawałki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Otwieramy puszkę z ananasem, przelewamy zalewę do miski, a ananasa kroimy w małe kawałki.
Do miseczki z zalewą z ananasa dodajemy wodę, przecier pomidorowy, ocet, sos sojowy, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawami, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy się rozgrzeje, podsmażamy kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni. Kiedy mięso się podsmaży, zdejmujemy z patelni.
Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę.
Gdy się zarumieni, dodajemy czosnek, marchewkę, chwilę smażymy.
Następnie dodajemy paprykę, imbir, smażymy około 5-10 minut, aż warzywa delikatnie zmiękną.
Do lekko chrupiących warzyw dodajemy ananasa, kukurydzę i pędy bambusa, oraz kurczaka. Całość mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Do całości wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę sosu. Całość gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą.
Na koniec sos zagęszczamy rozpuszczoną w połowie szklanki wody mąką. Gotujemy, aż delikatnie zgęstnieje.
Sos podajemy z ryżem, posypany grubo pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close