Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pyszne i proste klasyczne chińskie danie przygotowywane w domu, idealne na obiad.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, curry
1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
Warzywa:
1 papryka czerwona
1 średnia marchewka
0,5 puszki ananasa
0,5 słoika mini kukurydzy
1 cebula
1 słoik pędów bambusa
Sos:
4-5 łyżek octu ryżowego lub winnego
0,5 szk. wody
250 ml pasty pomidorowej
Zalewa z ananasa
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Sezam
Cebulka dymka
Ryż lub makaron
olej
Deska do krojenia, nóż, miseczka, szklanka, wysoka patelnia .
Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski marchewkę obieramy kroimy w słupki cebule w piórka. Mini kukurydze odsączamy i kroimy na małe kawałki. Czosnek i imbir obieramy kroimy w drobną kosteczkę.
Otwieramy puszkę z ananasem przelewamy zalewę do miski ananasa kroimy w małe kawałki.
Do miseczki z zalewą z ananasa dodajemy wodę przecier pomidorowy ocet sos sojowy sól i pieprz. Całość mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy kroimy w niewielką kostkę posypujemy przyprawami obtaczamy w mace. Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy się rozgrzeje podsmażamy kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni. Kiedy mięso się podsmaży zdejmujemy z patelni.
Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę gdy się zarumieni dodajemy czosnek marchewkę chwilę smażymy. Następnie dodajemy paprykę imbir smażymy około 5-10 min, aż warzywa delikatnie zmiękną. Do lekko chrupiących warzyw dodajemy ananasa kukurydzę i pędy bambusa oraz kurczaka całość mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy.
Do całości wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę sosu całość gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą.
Na koniec sos zagęszczamy rozpuszczoną w połowie szklanki wody mąką gotujemy, aż delikatnie zgęstnieje.
Sos podajemy z ryżem posypany grubo pokrojonym szczypiorkiem i sezamem

