Składniki
500 g piersi z kurczaka
Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, curry
1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
Warzywa:
1 papryka czerwona
1 średnia marchewka
0,5 puszki ananasa
0,5 słoika mini kukurydzy
1 cebula
1 słoik pędów bambusa
Sos:
4-5 łyżek octu ryżowego lub winnego
0,5 szk. wody
250 ml pasty pomidorowej
Zalewa z ananasa
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Sezam
Cebulka dymka
Ryż lub makaron
olej
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w słupki, cebulę w piórka. Mini kukurydzę odsączamy i kroimy na małe kawałki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Otwieramy puszkę z ananasem, przelewamy zalewę do miski, a ananasa kroimy w małe kawałki.
Do miseczki z zalewą z ananasa dodajemy wodę, przecier pomidorowy, ocet, sos sojowy, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawami, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy się rozgrzeje, podsmażamy kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni. Kiedy mięso się podsmaży, zdejmujemy z patelni.
Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę.
Gdy się zarumieni, dodajemy czosnek, marchewkę, chwilę smażymy.
Następnie dodajemy paprykę, imbir, smażymy około 5-10 minut, aż warzywa delikatnie zmiękną.
Do lekko chrupiących warzyw dodajemy ananasa, kukurydzę i pędy bambusa, oraz kurczaka. Całość mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Do całości wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę sosu. Całość gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą.
Na koniec sos zagęszczamy rozpuszczoną w połowie szklanki wody mąką. Gotujemy, aż delikatnie zgęstnieje.
Sos podajemy z ryżem, posypany grubo pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka