Jesteś tutaj: Blog cytrynowa babeczka > Najnowsze > Poradnik > Szynkowar. Urządzenie z którego wyczarujesz pyszne wędliny.

Szynkowar. Urządzenie z którego wyczarujesz pyszne wędliny.

skład szynkowara

Szynkowar  niewielkie urządzenie bardzo proste w obsłudze, z którego wyczarujesz pyszne parzone naturalne domowe wędliny bez konserwantów np.szynki schaby mielonki rolady.

Szynkowar używam od kilku lat i jestem bardzo zadowolona wędlinki wychodzą przepyszne soczyste bez porównania ze sklepowymi. Wykonanie wędliny w szynkowarze nie jest trudne, jedynie wymaga czasu.

Kilka słów o szynkowarze

Dobry szynkowar wykonany jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością. W górnej części szynkowara na srodku wieczka znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego.

Dostępne są rożne szynkowary różnią się one materiałem wykonania ceną wielkością   np. 1,5 kg  3 kg itd.  ja  używam szynkowara 1,5 kg. mieści się w nim wsad do 1,2 kg.

Żeby przygotować wędlinę z szynkowara potrzebujemy:

  • Szynkowar
  • Woreczki foliowe do szynkowara. Zastosowanie woreczków nie jest konieczne ale ułatwia wkładanie mięsa jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego.
  • Wysoki garnek do parzenia.Polecam garnek do szparagów często można zakupić od razu w zestawie z szynkowarem.
  • Dwa termometry. Jeden termometr wkładamy do szynkowara służy do mierzenia temperatury wsadu a drugi jest potrzebny do mierzenia temperatury wody.

Jak  przygotować wędlinę w szynkowarze

  1. Wkładamy woreczek wywijając boki.
  2. Przekładamy zamarynowane mięso .
  3. Zwijamy końcówkę woreczka
  4. Nakładamy metalowy przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek wkładamy termometr.
  5. Na dno garnka wkładamy ściereczkę następnie  wkładamy szynkowar dodajemy  zimną wodą tak aby była około 2-3 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara i stopniowo podgrzewamy do temperatury 75-80°C. parzymy w zależności od przepisu.
  6. Po zakończeniu parzenia luzujemy sprężynę schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  7. Po ostudzeniu wyciągamy woreczek z miesem.

Temperatury wewnątrz wyrobu:

  • Drób– 72 C
  • Schab 60-65 C
  • Polędwica 60-65 C
  • Szynka 68 C
  • Boczek 70 C
  • Łopatka 68 C
  • Karkówka 75 C

Szynkowar używam od kilku lat i jestem bardzo zadowolona wędlinki wychodzą przepyszne soczyste bez porównania ze sklepowymi. Wykonanie wędliny w szynkowarze nie jest pracochłonne ale wymaga czasu.

 

przygotowywanie wędliny w szynkowarze

 

Kilka przepisów na pyszne wędliny z szynkowara :

 

Pierś z kurczaka z wędzoną papryką. Z szynkowara.

Przepis na pierś z kurczaka z wędzoną papryką

 

Schab z szynkowara z papryką i ziołami

Schab z szynkowara

 

 

Kategorie:
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close