
Szynkowar niewielkie urządzenie bardzo proste w obsłudze, z którego wyczarujesz pyszne parzone naturalne domowe wędliny bez konserwantów np. szynki schaby mielonki rolady.
Szynkowar używam od kilku lat i jestem bardzo zadowolona wędlinki wychodzą przepyszne soczyste bez porównania ze sklepowymi. Wykonanie wędliny w szynkowarze nie jest trudne, jedynie wymaga czasu.
Kilka słów o szynkowarze
Dobry szynkowar wykonany jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością. W górnej części szynkowara na srodku wieczka znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego.
Dostępne są rożne szynkowary różnią się one materiałem wykonania ceną wielkością np. 1,5 kg 3 kg itd. ja używam szynkowara 1,5 kg. mieści się w nim wsad do 1,2 kg.
Żeby przygotować wędlinę z szynkowara potrzebujemy:
-Szynkowar
-Woreczki foliowe do szynkowara. Zastosowanie woreczków nie jest konieczne ale ułatwia wkładanie mięsa jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego.
-Wysoki garnek do parzenia.Polecam garnek do szparagów często można zakupić od razu w zestawie z szynkowarem.
-Dwa termometry. Jeden termometr wkładamy do szynkowara służy do mierzenia temperatury wsadu a drugi jest potrzebny do mierzenia temperatury wody.
Jak przygotować wędlinę w szynkowarze
-Wkładamy woreczek wywijając boki.
-Przekładamy zamarynowane mięso .
-Zwijamy końcówkę woreczka
-Nakładamy metalowy przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek wkładamy termometr.
-Na dno garnka wkładamy ściereczkę następnie wkładamy szynkowar dodajemy zimną wodą tak aby była około 2-3 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara i stopniowo podgrzewamy do temperatury 75-80°C. parzymy w zależności od przepisu.
-Po zakończeniu parzenia luzujemy sprężynę schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
-Po ostudzeniu wyciągamy woreczek z miesem.
Temperatury wewnątrz wyrobu:
-Drób– 72 C
-Schab 60-65 C
-Polędwica 60-65 C
-Szynka 68 C
-Boczek 70 C
-Łopatka 68 C
-Karkówka 75 C
