Składniki
500 g twarogu
2 jajka
100 g kaszy mannej
1 – 2 łyżki cukru lub miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
Mąka do obtaczania
Opcjonalnie:
Skórka z Cytryny
Dodatkowo do podania:
Kwaśna śmietana lub Jogurt ,owoce, konfitura, miód
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce rozgniatamy widelcem twarożek dodajemy cukier, cukier waniliowy jajka mąkę lub kaszę oraz opcjonalne dodatki wszystko mieszamy dokładnie na jednolitą gładką masę bez grudek. Pozostawiamy masę na 15-20 minut, żeby kasza manna napęczniała.
Masa może delikatnie być lepiąca, ale to w niczym nie przeszkadza im mniej kaszy mannej damy, tym lepiej.
Za pomocą łyżki nabieramy ciasto zwilżamy ręce wodą i formujemy kulki następnie delikatnie spłaczemy i obtaczamy w mące.
Placuszki podsmażamy na patelni z grubym dnem na małym ogniu z niewielką ilością oleju, z obu stron, aż się zarumienią.
Następnie przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka