Syrniki placuszki z twarogu

Syrniki placuszki z twarogu tradycyjne Rosyjskie placuszki bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Syrniki są przepyszne lekkie delikatne puszyste i sycące idealne na śniadanie z owocami miodem lub konfiturą.
Składniki:
500 g twarogu
2 jajka
100 g kaszy mannej
1 – 2 łyżki cukru lub miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
Mąka do obtaczania
Opcjonalnie:
Skórka z Cytryny
Dodatkowo do podania:
Kwaśna śmietana
Jogurt
Owoce
Konfitura
Miód
Duża miska, łyżka, talerz, patelnia z grubym dnem.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce rozgniatamy widelcem twarożek dodajemy cukier, cukier waniliowy jajka mąkę lub kaszę oraz opcjonalne dodatki wszystko mieszamy dokładnie na jednolitą gładką masę bez grudek. Pozostawiamy masę na 15-20 minut, żeby kasza manna napęczniała.
Masa może delikatnie być lepiąca, ale to w niczym nie przeszkadza im mniej kaszy mannej damy, tym lepiej.
Za pomocą łyżki nabieramy ciasto zwilżamy ręce wodą i formujemy kulki następnie delikatnie spłaczemy i obtaczamy w mące.
Placuszki podsmażamy na patelni z grubym dnem na małym ogniu z niewielką ilością oleju, z obu stron, aż się zarumienią.
Następnie przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Pingback: Patelnia niezbędnik każdej kuchni–test patelni tytanowej Woll Diamond lite - Cytrynowa Babeczka