Pasteryzacja jest niezbędna, żeby pozbyć się bakterii i grzybów, a jednocześnie zachowuje wartości odżywcze. Dzięki pasteryzacji nasze przetwory możemy przechowywać dłużej.
Przed pasteryzacją zarówno na mokro jak i na sucho.
1) Przygotowujemy słoiki. Sprawdzamy czy przykrywki i słoiki nie są uszkodzone.
2) Słoiki dokładnie myjemy.
3) Wyparzamy słoiki i nakrętki.
4) Wypełniamy słoiki zostawiając przestrzeń od góry około 1 – 2 cm.
5) Po przełożeniu do słoika dokładnie wycieramy szyjki słowików.
6) Nakładamy przykrywki i delikatnie zakręcamy nie na siłę.
Pasteryzacja na mokro w garnku.
Pasteryzacja na mokro, czyli gotowanie słoików w garnku. Nie jest to jest trudna metoda, ale jest czasochłonna. Tą metoda możemy pasteryzować wszystkie słoiki zarówno weki, jak i słoiki typu twist-off.
Przygotowujemy garnek na dno kładziemy ściereczkę. Do garnka wkładamy szczelnie zamknięte słoiczki przykrywką do góry tak, żeby się ze sobą nie stykały. Następnie do garnka wlewamy wodę zbliżoną do temperatury słoików.Jeśli mamy zimne słoiki wlewamy zimną, a jeśli gorącą to wlewamy gorącą wodę.
Wodę wlewamy poniżej zakrętek około ¾ wysokości słoików. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu z przykrywką około 20 min.
Możemy od razu wyjąc z garnka lub poczekać, aż ostygną.
Następnie słoiczki jeszcze raz dokręcamy i układamy do góry dnem na ściereczce i pozostawiam do wystygnięcia.
Czas Pasteryzacji.
Czas pasteryzacji jest zależny od wielu czynników zależy od zarówno od wielkości słoików, jak i rodzaju przetworów. Najczęściej jest to od 15 do 30 min licząc od momentu zagotowania się wody.
Najczęściej małe słoiczki pasteryzujemy około 20 min większe około 30 min licząc od momentu zagotowania się wody. Czas i wielkość słoików podaję zawsze przy przepisach.
Pasteryzacja na sucho w piekarniku.
Również prosta metoda, ale zdecydowanie mniej pracochłonna. Tą metodą możemy pasteryzować tylko słoiki typu twist-off.
Słoiki u układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywką do góry tak, aby się ze sobą nie stykały.
Gorące słoik wkładamy do nagrzanego piekarnika, a zimne do zimnego. Ustawiamy temperaturę 130 C pasteryzujemy około 15-20 min.
Czas pasteryzacji.
Pasteryzując na sucho podobnie jak przy pasteryzacji na mokro czas liczymy od rozgrzania się piekarnika do określonej temperatury i pasteryzujemy według przepisu lub około 15-30 min. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik uchylamy drzwiczki i zostawiamy