Kalafior pieczony z parmezanem na ostro

Kalafior pieczony z parmezanem na ostro

Kalafior pieczony z parmezanem na ostro przepyszny pomysł na obiad. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

1 kalafior około 1kg
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
30 g sera parmezan
1 łyżka bułki tartej
Sól ,pieprz, ostra papryka
30 g masła
Opcjonalnie do posypania:
10 g pestek dyni lub ziaren słonecznika
Nitki chili
Natka pietruszki

Potrzebne będą

Naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, mały i duży garnek, tarka, miseczka.

Sposób przygotowania:

Kalafior myjemy dzielimy na duże różyczki gotujemy ok. 3- 5 min w gorącej wodzie al dente przecedzamy .
Parmezan ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Papryczkę chili drobno siekamy.

W miseczce mieszamy parmezan z bułką tartą solą pieprzem i ostrą papryką .
Około 20 g masła roztapiamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem .
Kalafior smarujemy roztopionym masłem układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przygotowaną mieszanką układamy ząbki czosnku .
Pieczemy w 180C ok. 15 min, aż ładnie się zarumieni
Kalafior podajemy posypany papryczką chili nitkami chili pestkami dyni i natką pietruszki .

pieczony kalafior z parmezanem na ostro
Kalafior pieczony z parmezanem na ostro przepis
pyszny kalafior pieczony z parmezanem na ostro

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close