Składniki
▪️▪️1 kalafior około 1kg
▪️2 ząbki czosnku
▪️1 papryczka chili
▪️30 g sera parmezan
▪️1 łyżka bułki tartej
▪️Sól ,pieprz, ostra papryka
▪️30 g masła
Opcjonalnie do posypania:
▪️10 g pestek dyni lub ziaren słonecznika
▪️Nitki chili
▪️Natka pietruszki
Potrzebne będą:
Naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, mały i duży garnek, tarka, miseczka.
Sposób przygotowania
Kalafior myjemy dzielimy na duże różyczki gotujemy ok. 3- 5 min w gorącej wodzie al dente przecedzamy .
Parmezan ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Papryczkę chili drobno siekamy.
W miseczce mieszamy parmezan z bułką tartą solą pieprzem i ostrą papryką .
Około 20 g masła roztapiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem .
Kalafior smarujemy roztopionym masłem układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przygotowaną mieszanką układamy ząbki czosnku .
Pieczemy w 180C ok. 15 min, aż ładnie się zarumieni
Kalafior podajemy posypany papryczką chili nitkami chili pestkami dyni i natką pietruszki .
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka