Kalafior pieczony z parmezanem na ostro

Kalafior pieczony z parmezanem na ostro przepyszny pomysł na obiad. Przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
1 kalafior około 1kg
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
30 g sera parmezan
1 łyżka bułki tartej
Sól ,pieprz, ostra papryka
30 g masła
Opcjonalnie do posypania:
10 g pestek dyni lub ziaren słonecznika
Nitki chili
Natka pietruszki
Naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, mały i duży garnek, tarka, miseczka.
Kalafior myjemy dzielimy na duże różyczki gotujemy ok. 3- 5 min w gorącej wodzie al dente przecedzamy .
Parmezan ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Papryczkę chili drobno siekamy.
W miseczce mieszamy parmezan z bułką tartą solą pieprzem i ostrą papryką .
Około 20 g masła roztapiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem .
Kalafior smarujemy roztopionym masłem układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przygotowaną mieszanką układamy ząbki czosnku .
Pieczemy w 180C ok. 15 min, aż ładnie się zarumieni
Kalafior podajemy posypany papryczką chili nitkami chili pestkami dyni i natką pietruszki .


