
Sałatka warstwowa z mozzarellą i pomidorkami w słoiku to moja wariacja sałatki capresse, którą uwielbiam szczególnie latem kiedy mamy ogromy wybór świeżych pomidorów, ale w inne pory roku sałatka również smakuje wyśmienicie.
Sałatka jest smaczna prosta w przygotowaniu i można zabrać ją do pracy.
Sałatka warstwowa z mozzarellą i pomidorkami w słoiku przepis:
Składniki:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie mozzarelli mini 150 g
- 1 cebula czerwona
- 1 mix sałat
- Grzanki -> przepis na grzanki
- Chipsy z boczku
Sos :
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól ,pieprz
- Bazylia
słoiczki, deska do krojenia, nóż.
Najpierw przygotowujemy sos siekamy drobno bazylię dodajemy oliwę ocet balsamiczny sól i pieprz (możemy również wszystko wrzucić do malaksera i zmiksować).
Pomidorki myjemy kroimy na pół, cebulę kroimy w cieniutkie plasterki, a mozzarellę odsączamy.
Układamy warstwowo :
Sos.
Pomidorki.
Kilka listków bazylii.
Mozzarella.
Cebula.
Mix sałaty.
Grzanki.
Chipsy z boczku

