Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką sprawdzony przepis

Schab ze śliwką pyszny soczysty idealny na obiad lub jako wędlina na kanapki nie tylko na święta.

Schab pieczony ze śliwką przepis:

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 100 g śliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
Potrzebne będą :

Małe miseczki, deska do krojenia, nóż, długi cienki ostry nóż, naczynie żaroodporne z przykrywką, mały garnek.

Sposób przygotowania:

Śliwki przekładamy do miseczki wlewamy około 150 ml wina i zostawiamy na około godzinę. Następnie odsączamy.

Schab myjemy oczyszczamy i osuszamy. Robimy za pomocą długiego cienkiego noża otwór i wypełniamy go śliwkami. Górę schabu nacinamy.

Następnie przygotowujemy mieszankę przypraw nacieramy dokładnie schab przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Schab nadziewanie śliwkami
Schab pieczony ze śliwką przepis

Następnego dnia wyjmujemy schab godzinę przed pieczeniem .Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.

Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia dodajemy pokrojony czosnek rozkruszone liście laurowe i ziele angielskie oraz jak zostały śliwki. Wlewamy 50 ml wina i kilka łyżek wody i oliwy przykrywamy przykrywką.

Pieczemy przez około 50 minut następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 15 min aż się zarumieni.

Możemy podawać na ciepło przed krojeniem odczekujemy 15 min. lub studzimy i podajemy na zimno jako wędlinę.


Kilka porad :

  • Z pozostałego wywaru można przygotować pyszny sos.
    Kiedy schab się upiecze przelewamy przez sitko do małego garnka wywar z pieczenia jeśli jest za mocny rozcieńczamy wodą podgrzewamy. Do miseczki wlewamy zimną wodę dodajemy 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej dokładnie mieszamy i przelewamy do sosu cały czas mieszając zagotowujemy.
Schab pieczony ze śliwką i sosem pieczeniowym

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close