Składniki
-1 kg schabu
-100 g śliwek
-2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki pieprzu
-4 łyżeczka majeranku
-1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka rozmarynu
-3 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-3 ząbki czosnku
-200 ml wytrawnego czerwonego wina
Sposób przygotowania
Śliwki przekładamy do miseczki wlewamy około 150 ml wina i zostawiamy na około godzinę. Następnie odsączamy.
Schab myjemy oczyszczamy i osuszamy. Robimy za pomocą długiego cienkiego noża otwór i wypełniamy go śliwkami. Górę schabu nacinamy.
Następnie przygotowujemy mieszankę przypraw nacieramy dokładnie schab przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia wyjmujemy schab godzinę przed pieczeniem .Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia dodajemy pokrojony czosnek rozkruszone liście laurowe i ziele angielskie oraz jak zostały śliwki. Wlewamy 50 ml wina i kilka łyżek wody i oliwy przykrywamy przykrywką.
Pieczemy przez około 50 minut następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 15 min aż się zarumieni.
Możemy podawać na ciepło przed krojeniem odczekujemy 15 min. lub studzimy i podajemy na zimno jako wędlinę.
Z pozostałego wywaru można przygotować pyszny sos.
Kiedy schab się upiecze przelewamy przez sitko do małego garnka wywar z pieczenia jeśli jest za mocny rozcieńczamy wodą podgrzewamy. Do miseczki wlewamy zimną wodę dodajemy 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej dokładnie mieszamy i przelewamy do sosu cały czas mieszając zagotowujemy.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka