Sałatka z tuńczykiem awokado i jajkiem pyszna szybka pożywna i prosta w przygotowaniu.

Sałatka z tuńczykiem awokado i jajkiem przepis:

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 małe opakowanie mixu sałat
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka ulubionego mixu ziaren np. dynia słonecznik sezam
  • 1 pęczek szczypiorku
  • grzanki -> przepis na grzanki

Sos:

  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • cytryna

Deska do krojenia, nóż, miseczka, małe sitko, duży talerz lub półmisek.

Ugotowane jajka obieramy kroimy na ćwiartki.
Cebule obieramy kroimy w piórka. Szczypiorek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy na małym sitku z wody. Awokado przekrajamy na pół wyjmujemy pestkę obieramy i kroimy w plasterki skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.

W międzyczasie przygotowujemy sos.
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy ocet winny sól pieprz miód i dokładnie mieszamy.

Na półmisku lub dużym talerzu układamy sałatę na tym układamy jajka tuńczyka i awokado posypujemy ziarnami grzankami i szczypiorkiem polewamy sosem i gotowe.

Sałatka z tuńczykiem awokado i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem awokado i jajkiem przepis
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close