
Sałatka z tuńczykiem awokado i jajkiem pyszna szybka pożywna i prosta w przygotowaniu.
Sałatka z tuńczykiem awokado i jajkiem przepis:
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w wodzie
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 małe opakowanie mixu sałat
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka ulubionego mixu ziaren np. dynia słonecznik sezam
- 1 pęczek szczypiorku
- grzanki -> przepis na grzanki
Sos:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- cytryna
Deska do krojenia, nóż, miseczka, małe sitko, duży talerz lub półmisek.
Ugotowane jajka obieramy kroimy na ćwiartki.
Cebule obieramy kroimy w piórka. Szczypiorek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy na małym sitku z wody. Awokado przekrajamy na pół wyjmujemy pestkę obieramy i kroimy w plasterki skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy ocet winny sól pieprz miód i dokładnie mieszamy.
Na półmisku lub dużym talerzu układamy sałatę na tym układamy jajka tuńczyka i awokado posypujemy ziarnami grzankami i szczypiorkiem polewamy sosem i gotowe.

