Składniki
-1 puszka tuńczyka w wodzie
-1 dojrzałe awokado
-2 jajka ugotowane na twardo
-1 małe opakowanie mixu sałat
-1 mała czerwona cebula
-1 łyżka ulubionego mixu ziaren np. dynia słonecznik sezam
-1 pęczek szczypiorku
-grzanki -> przepis na grzanki
Sos:
-1 łyżka octu jabłkowego
-1 łyżka miodu
-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-sól i pieprz
Dodatkowo:
-cytryna
Sposób przygotowania
Ugotowane jajka obieramy kroimy na ćwiartki.
Cebule obieramy kroimy w piórka. Szczypiorek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy na małym sitku z wody. Awokado przekrajamy na pół wyjmujemy pestkę obieramy i kroimy w plasterki skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy ocet winny sól pieprz miód i dokładnie mieszamy.
Na półmisku lub dużym talerzu układamy sałatę na tym układamy jajka tuńczyka i awokado posypujemy ziarnami grzankami i szczypiorkiem polewamy sosem i gotowe.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka