Żurek

Pyszny klasyczny żurek podany w chlebku smakuje wyjątkowo.
Gotowany na wędzonych żeberkach z boczkiem domowym zakwasem jajkiem i pyszną swojską białą kiełbasą.
Sycący rozgrzewający i aromatyczny. Idealny na wielkanocny stół i nie tylko.

Pyszny klasyczny żurek podany w chlebku

Pyszny klasyczny żurek podany w chlebku smakuje wyjątkowo.
Gotowany na wędzonych żeberkach z boczkiem domowym zakwasem jajkiem i pyszną swojską białą kiełbasą.
Sycący rozgrzewający i aromatyczny.
Idealny na wielkanocny stół i nie tylko.

Składniki

-300 g boczku wędzonego surowego
-200 g wędzonych żeberek
-3 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-3 l wody
-0,5-1 l zakwasu na żurek
(przepis na zakwas)
-Śmietana 18%
-chrzan tarty
-4 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-sól, pieprz ,majeranek
Dodatkowo:
-biała surowa kiełbasa
(przepis na białą kiełbasę)
-jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy obrane i pokrojone warzywa wędzone żeberka (możemy również dodać skórę z wędzonego boczku) ziele angielskie liść laurowy całość zalewamy zimną wodą gotujemy na wolnym ogniu około 45 min.
W międzyczasie kroimy w kostkę boczek i cebulę.
Rozgrzewamy patelnie dodajemy boczek podsmażamy kilka minut następnie dodajemy cebulę smażymy, aż się delikatnie się zarumieni.
Jak warzywa będą miękkie wyciągamy z wywaru razem z żeberkami. Dodajemy białą kiełbasę przekładamy podsmażony boczek z cebulką gotujemy około 20-25 min.
Następnie dodajemy wymieszany zakwas po trochu w razie potrzeby dolewamy większą ilość, tak aby uzyskać odpowiedni smak.
Doprawiamy czosnkiem solą pieprzem majerankiem i chrzanem.
Na koniec zabielamy żurek śmietaną.
Podajemy np. z białą kiełbaską i jajkiem.

żurek przepis
Pyszny klasyczny żurek podany w chlebku

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close