Składniki
-300 g boczku wędzonego surowego
-200 g wędzonych żeberek
-3 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-3 l wody
-0,5-1 l zakwasu na żurek
(przepis na zakwas)
-Śmietana 18%
-chrzan tarty
-4 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-sól, pieprz ,majeranek
Dodatkowo:
-biała surowa kiełbasa
(przepis na białą kiełbasę)
-jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
Do garnka wkładamy obrane i pokrojone warzywa wędzone żeberka (możemy również dodać skórę z wędzonego boczku) ziele angielskie liść laurowy całość zalewamy zimną wodą gotujemy na wolnym ogniu około 45 min.
W międzyczasie kroimy w kostkę boczek i cebulę.
Rozgrzewamy patelnie dodajemy boczek podsmażamy kilka minut następnie dodajemy cebulę smażymy, aż się delikatnie się zarumieni.
Jak warzywa będą miękkie wyciągamy z wywaru razem z żeberkami. Dodajemy białą kiełbasę przekładamy podsmażony boczek z cebulką gotujemy około 20-25 min.
Następnie dodajemy wymieszany zakwas po trochu w razie potrzeby dolewamy większą ilość, tak aby uzyskać odpowiedni smak.
Doprawiamy czosnkiem solą pieprzem majerankiem i chrzanem.
Na koniec zabielamy żurek śmietaną.
Podajemy np. z białą kiełbaską i jajkiem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka