Składniki
-5 plasterków dużej okrągłej szynki
-500 ml bulionu warzywnego
-3 łyżeczki żelatyny
Pasta jajeczna:
-4 jajka ugotowane na twardo
-40 g sera cheddar red
-0,5 pęczka rzodkiewki
-0,5 papryki czerwonej
-pęczek szczypiorku
-1 łyżka majonezu
-sól pieprz
Dodatkowo do dekoracji:
pomidorki koktajlowe, koperek lub szczypiorek, oliwki, rzodkiewka.
Sposób przygotowania
Do gorącego bulionu dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Pasta jajeczna
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek rozgniatamy.
Rzodkiewkę i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek i paprykę drobno siekamy. Przekładamy do miski z jajkami. Dodajemy majonez sól i pieprz do smaku dokładnie mieszamy.
Dodatkowo można jeszcze całość rozdrobnić w malakserze.
Na każdy plasterek szynki nakładamy pastę jajeczną zwijamy w roladki układamy na półmisku.
Kiedy galaretka zacznie tężec zalewamy przygotowane roladki i dekorujemy.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka