Składniki
-1,5 kg łopatki
-0,5 kg boczku
-32 g soli niejodowanej
-6 g pieprzu
-2 łyżki majeranku
-3 ząbki czosnku
-100 ml wody zimnej
-jelita wieprzowe
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na małe kawałki i mielimy maszynką do mielenia na grubych oczkach.
Jelita moczymy i płuczemy w letniej wodzie. (na opakowaniach jelit producent podaje dokładny czas moczenia).
Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy czosnek następnie dodajemy zimną wodę stopniowo, aż uzyskamy kleistą spójna i zwartą masę.
Na maszynkę do mielenia nakładamy specjalny lejek do nadziewania kiełbas (bez noża i sitka) następnie na lejek naciągamy jelita.
Do maszynki wkładamy mięso i napełniamy ściśle masą mięsną jelita tak, aby nie było powietrza końce związujemy i formujemy w niewielkie kiełbaski.
Kilka porad:
-Mięso do kiełbasy musi być dobrej jakości i nie może być zbyt chude tłuszczyk musi być inaczej kiełbaska może być zbyt krucha i mało soczysta. Można też dodać karkówkę pół na pół z łopatką plus boczek lub podgardle.
-Kiełbasę najlepiej doprawiać do własnego smaku i gustu. Na kilogram mięsa daje się 18g soli możecie te proporcje według własnego uznania zwiększać i zmniejszać jeśli lubicie bardziej słone i czosnkowe czy doprawione dodajcie więcej soli czosnku i przypraw.
-Po wyrobieniu masy najlepiej zrobić test smaku. Wystarczy zrobić małego kotlecika i usmażyć lub zrobić małą kiełbaskę i sparzyć.
-Kiełbasę możemy zamrozić i sparzyć dopiero po odmrożeniu.
Parzenie surowej białej kiełbasy
Kiełbasę przed parzeniem delikatnie nakłuwamy igła w kilku miejscach.
Parzymy w wodzie około 75-80 C około 25- 30 mim.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pingback: Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym - Cytrynowa Babeczka
Pingback: Barszcz biały - Cytrynowa Babeczka