Domowa biała kiełbasa przepis:


Domowa biała kiełbasa pyszna soczysta i aromatyczna idealna do żurku barszczu białego, jak i do pieczenia.
Może wydawać się, że jest trudna w przygotowaniu, ale jej przygotowanie jest naprawdę proste.
Składniki:
1,5 kg łopatki
0,5 kg boczku
32 g soli niejodowanej
6 g pieprzu
2 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
100 ml wody zimnej
Jelita wieprzowe
Potrzebne będą
Maszynka do mielenia, lejek do kiełbas, waga kuchenna, miska, deska do krojenia i nóż.
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na małe kawałki i mielimy maszynką do mielenia na grubych oczkach.
Jelita moczymy i płuczemy w letniej wodzie. (na opakowaniach jelit producent podaje dokładny czas moczenia).
Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy czosnek następnie dodajemy zimną wodę stopniowo, aż uzyskamy kleistą spójna i zwartą masę.
Na maszynkę do mielenia nakładamy specjalny lejek do nadziewania kiełbas (bez noża i sitka) następnie na lejek naciągamy jelita.
Do maszynki wkładamy mięso i napełniamy ściśle masą mięsną jelita tak, aby nie było powietrza końce związujemy i formujemy w niewielkie kiełbaski.
Kilka porad :
-Mięso do kiełbasy musi być dobrej jakości i nie może być zbyt chude tłuszczyk musi być inaczej kiełbaska może być zbyt krucha i mało soczysta. Można też dodać karkówkę pół na pół z łopatką plus boczek lub podgardle.
-Kiełbasę najlepiej doprawiać do własnego smaku i gustu. Na kilogram mięsa daje się 18g soli możecie te proporcie według własnego uznania zwiększać i zmniejszać jeśli lubicie bardziej słone i czosnkowe czy doprawione dodajcie więcej soli czosnku i przypraw.
-Po wyrobieniu masy najlepiej zrobić test smaku. Wystarczy zrobić małego kotlecika i usmażyć lub zrobić małą kiełbaskę i sparzyć.
-Kiełbasę możemy zamrozić i sparzyć dopiero po odmrożeniu.
Parzenie surowej białej kiełbasy
Kiełbasę przed parzeniem delikatnie nakłuwamy igła w kilku miejscach.
Parzymy w wodzie około 75-80 C około 25- 30 mim.




[…] 0,5 kg kiełbasy białej parzonej (polecam -> domową białą kiełbasę ) […]