Składniki
12 sztuk
-5 plasterków szynki
– 150 g serka śmietankowego
– 1,5 łyżeczki chrzanu
-2 jajka ugotowane na twardo
-kilka rzodkiewek
-pół pęczka szczypiorku
– 1 l bulionu warzywnego
-6 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania
Bulion podgrzewamy do gorącego dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Serek mieszamy z chrzanem rzodkiewką i szczypiorkiem.
Jajka kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę przekrajamy na pół.
Szynkę kroimy na paseczki ok. 3cm.
Każdy pasek szynki smarujemy serkiem układamy jajko i zwijamy roladki. Roladki wkładamy na środek foremek.
Kiedy galaretka zacznie tężec zalewamy przygotowane foremki i posypujemy szczypiorkiem.
Odstawiamy do lodówki do stężenia. dekorujemy plasterkami rzodkiewki i koperkiem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka