Babeczki z galarety z roladkami z szynki przepis :
Na 12 szt.

Babeczki z galarety z roladkami z szynki pięknie się prezentują i pysznie smakują.
Idealna propozycja nie tylko na Wielkanoc.
Składniki:
- 5 plasterków szynki
- 150 g serka śmietankowego
- 1,5 łyżeczki Chrzanu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Kilka sztuk rzodkiewek
- Pół pęczka Szczypiorku
- 1 l bulionu warzywnego
- 6 łyżeczek żelatyny
Garnek około 2l, tarka, deska do krojenia, nóż, łyżeczka, miseczka, silikonowe foremki do muffinek.
Bulion podgrzewamy do gorącego dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Serek mieszamy z chrzanem rzodkiewką i szczypiorkiem.
Jajka kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę przekrajamy na pół.
Szynkę kroimy na paseczki ok. 3cm.
Każdy pasek szynki smarujemy serkiem układamy jajko i zwijamy roladki. Roladki wkładamy na środek foremek.
Kiedy galaretka zacznie tężec zalewamy przygotowane foremki i posypujemy szczypiorkiem.
Odstawiamy do lodówki do stężenia. dekorujemy plasterkami rzodkiewki i koperkiem.


