Składniki
-1 szklanka mąki:
graham typ 1850 (barszcz)
żytnia 2000 (żurek)
-3-4 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-3 kulki ziela angielskiego
-4 ziarenka pieprzu
-1 l ciepłej przegotowanej wody
Sposób przygotowania
Wyparzamy słoik.
Wsypujemy mąkę dodajemy wodę mieszamy następnie dodajemy przyprawy i czosnek ponownie mieszamy.
Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Mieszamy raz dziennie. Zakwas, czym dłużej stoi tym będzie mocniejszy.
Gotowy można przelać do butelek i przechowywać w lodówce do dwóch tygodniu.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pingback: Barszcz biały - Cytrynowa Babeczka