Zakwas na żurek i barszcz biały

Czym się różni zakwas na żurek od barszczu białego?
Zakwasy robi się tak samo różnica jest jedynie w mące do zakwasu na żurek używamy mąki żytniej, natomiast w zakwasie na barszcz mąkę pszenną.
Na zdjęciu jest mój czterodniowy zakwas na barszcz biały.

Zakwas na żurek i barszcz biały przepis

Czym się różni zakwas na żurek od barszczu białego?
Zakwasy robi się tak samo różnica jest jedynie w mące do zakwasu na żurek używamy mąki żytniej, natomiast w zakwasie na barszcz mąkę pszenną.
Na zdjęciu jest mój czterodniowy zakwas na barszcz biały.

Składniki

-1 szklanka mąki:
graham typ 1850 (barszcz)
żytnia 2000 (żurek)
-3-4 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-3 kulki ziela angielskiego
-4 ziarenka pieprzu
-1 l ciepłej przegotowanej wody

Sposób przygotowania

Wyparzamy słoik.
Wsypujemy mąkę dodajemy wodę mieszamy następnie dodajemy przyprawy i czosnek ponownie mieszamy.
Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Mieszamy raz dziennie. Zakwas, czym dłużej stoi tym będzie mocniejszy.
Gotowy można przelać do butelek i przechowywać w lodówce do dwóch tygodniu.

Zakwas na żurek i barszcz biały prosty przepis
Zakwas na żurek i barszcz biały przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 thoughts on “Zakwas na żurek i barszcz biały”

  1. Pingback: Barszcz biały - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close