Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa prosta pożywna i szybka w przygotowaniu zupa z pieczarkami .Jest idealna na rozgrzanie w chłodne zimowe dni.
Składniki:
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 600 g pieczarek
- 1 średnia włoszczyzna
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 500 g ziemniaków
- Śmietana
- Sól pieprz
- Sok z cytryny
Potrzebne będą :
Garnek 5 l, patelnia, nóż, deska do krojenia, łyżka, durszlak.
Warzywa obieramy kroimy w kostkę lub plasterki. Na początku do wywaru dodajemy : marchewkę seler pietruszkę i por gotujemy na małym ogniu, aż delikatnie zmiękną około
12 – 15 min.
W międzyczasie myjemy i kroimy w plasterki pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy cebulę, gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Smażymy, aż woda odparuje, a pieczarki lekko się zarumienią całość przekładamy do gotującego się wywaru.
Następnie dodajemy ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną.
Żeby śmietana się nie zważyła do miseczki dodajemy 2-3 łyżki śmietany następnie dodajemy kilka łyżek zupy dokładnie mieszamy i delikatnie przelewamy do garnka z zupą i ponownie mieszamy oraz zagotowujemy.

