Kurczak pieczony na butelce piwa przepis :

Kurczak pieczony na butelce piwa jest przepyszny aromatyczny soczysty ma chrupiąca skórkę.

Przygotowuję się go szybko i prosto. Wspaniale smakuje z pieczonymi warzywami. Idealny na rodziny obiad.

Składniki:

  • 1,5 kg Kurczaka

Marynata :

  • 4 łyżki Oleju
  • 18 g soli
  • 3 g pieprzu
  • 2 g ostrej papryki 
  • 3 g słodkiej papryki
  • 3 g rozmarynu
  • 3 g oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 butelka piwa

Dowolne ulubione warzywa np. :

Ziemniaki, marchewka, papryka, cukinia, cebula, czosnek

Miseczka, butelka z piwem 0,5 l, szklanka, duża blacha, nóż, deska do krojenia.

Kurczaka myjemy suszymy. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą dokładnie nacieramy kurczaka zewnątrz i wewnątrz  i odstawiamy do lodówki na około 12 godz.

Następnego dnia wyjmujemy z lodówki kruczka min godz. przed pieczeniem

Butelkę z piwem wyparzamy zdejmujemy etykiety myjemy. Następnie otwieramy butelkę odlewamy szklankę piwa i nadziewamy kurczaka tak, aby otwór był widoczny przy szyjce.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia albo folią aluminiową stawiamy na środku butelkę z kurczakiem wsypujemy do piwa szczyptę soli, żeby się pieniło i wylewało. Pieczemy na dolnym poziomie w 180 C około 1,5 godz. Czas pieczenia zależy od wagi 1 kg pieczemy około 1 godz. Kurczaka w trakcie pieczenia polewamy odlanym piwem.

Warzywa myjemy kroimy w grube plasterki albo ćwiartki polewamy oliwą solimy i pieprzymy dodajemy w połowie czasu pieczenia kurczaka będą wtedy chrupkie.

Po upieczeniu odstawiamy kruczka na 15 minut, żeby mięso odpoczęło i dzielimy na porcję.

ra

  • W trakcie pieczenia od czasu do czasu dosypujemy do piwa szczyptę soli i mieszamy, żeby się pieniło i wylewało.
  • Dla dodatkowego aromatu można do butelki piwa dodać gałązkę rozmarynu, tymianku, ząbek czosnku.
  • Dla stabilność można związać nogi krzyżując je.
Kurczak pieczony na butelce piwa
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close