Kurczak pieczony na butelce piwa przepis :
Kurczak pieczony na butelce piwa jest przepyszny aromatyczny soczysty ma chrupiąca skórkę.
Przygotowuję się go szybko i prosto. Wspaniale smakuje z pieczonymi warzywami. Idealny na rodziny obiad.
Składniki:
- 1,5 kg Kurczaka
Marynata :
- 4 łyżki Oleju
- 18 g soli
- 3 g pieprzu
- 2 g ostrej papryki
- 3 g słodkiej papryki
- 3 g rozmarynu
- 3 g oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 1 butelka piwa
Dowolne ulubione warzywa np. :
Ziemniaki, marchewka, papryka, cukinia, cebula, czosnek
Miseczka, butelka z piwem 0,5 l, szklanka, duża blacha, nóż, deska do krojenia.
Kurczaka myjemy suszymy. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą dokładnie nacieramy kurczaka zewnątrz i wewnątrz i odstawiamy do lodówki na około 12 godz.
Następnego dnia wyjmujemy z lodówki kruczka min godz. przed pieczeniem
Butelkę z piwem wyparzamy zdejmujemy etykiety myjemy. Następnie otwieramy butelkę odlewamy szklankę piwa i nadziewamy kurczaka tak, aby otwór był widoczny przy szyjce.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia albo folią aluminiową stawiamy na środku butelkę z kurczakiem wsypujemy do piwa szczyptę soli, żeby się pieniło i wylewało. Pieczemy na dolnym poziomie w 180 C około 1,5 godz. Czas pieczenia zależy od wagi 1 kg pieczemy około 1 godz. Kurczaka w trakcie pieczenia polewamy odlanym piwem.
Warzywa myjemy kroimy w grube plasterki albo ćwiartki polewamy oliwą solimy i pieprzymy dodajemy w połowie czasu pieczenia kurczaka będą wtedy chrupkie.
Po upieczeniu odstawiamy kruczka na 15 minut, żeby mięso odpoczęło i dzielimy na porcję.
ra
- W trakcie pieczenia od czasu do czasu dosypujemy do piwa szczyptę soli i mieszamy, żeby się pieniło i wylewało.
- Dla dodatkowego aromatu można do butelki piwa dodać gałązkę rozmarynu, tymianku, ząbek czosnku.
- Dla stabilność można związać nogi krzyżując je.
