
Składniki
-1,5 kg Kurczaka
Marynata :
-4 łyżki oleju
-18 g soli
-3 g pieprzu
-2 g ostrej papryki
-3 g słodkiej papryki
-3 g rozmarynu
-3 g oregano
-1 łyżeczka majeranku
-4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
-1 butelka piwa
Dowolne ulubione warzywa np. : ziemniaki, marchewka, papryka, cukinia, cebula, czosnek
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i przeciśniętym czosnkiem.
Marynatą dokładnie nacieramy kurczaka zewnątrz i wewnątrz i odstawiamy do lodówki na około 12 godz.
Następnego dnia wyjmujemy z lodówki kruczka min godz. przed pieczeniem
Butelkę z piwem wyparzamy zdejmujemy etykiety myjemy.
Następnie otwieramy butelkę odlewamy szklankę piwa i nadziewamy kurczaka tak, aby otwór był widoczny przy szyjce.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia albo folią aluminiową stawiamy na środku butelkę z kurczakiem wsypujemy do piwa szczyptę soli, żeby się pieniło i wylewało. Pieczemy na dolnym poziomie w 180 C około 1,5 godz. Czas pieczenia zależy od wagi 1 kg pieczemy około 1 godz. Kurczaka w trakcie pieczenia polewamy odlanym piwem.
Warzywa myjemy kroimy w grube plasterki albo ćwiartki polewamy oliwą solimy i pieprzymy dodajemy w połowie czasu pieczenia kurczaka będą wtedy chrupkie.
Po upieczeniu odstawiamy kruczka na 15 minut, żeby mięso odpoczęło i dzielimy na porcję.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka