Schab nadziewany grzybami przepis:

Schab nadziewany grzybami pyszny soczysty idealny na obiad lub jako wędlina na kanapki.

Składniki:

  • 1 kg schabu

Marynata

  • 2 łyżki oleju
  • 8 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 4 g majeranku
  • 2 g papryka ostra
  • 3 g papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku

Nadzienie

  • 40 g suszonych borowików
  • 1 mała cebula
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej
Potrzebne będą

Miska, deska do krojenia, nóź, długi cienki ostry nóż, patelnia, naczynie żaroodporne z przykrywką.

Sposób przygotowania:

Schab myjemy oczyszczamy i osuszamy.
Przygotowujemy marynatę z podanych składników dokładnie nacieramy schab i odstawiamy na min 12 godzin.

Schab wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem.

Nadzienie borowikowe.

Grzyby płuczemy zalewamy wodą na godzinę najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy około 20 min. odsączamy zostawiając płyn.

Cebulę obieramy drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy grzyby wszystko dusimy około 12 min do miękkości. Pod koniec dodajemy oliwę truflową smażymy kilka minut doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

W schabie robimy duży otwór nie nacinając do końca wypełniamy go farszem grzybowym koniec spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie wypłyną.

Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy schab z każdej strony.

Podsmażony schab przekładamy do naczynia żaroodpornego wlewamy wywar z grzybów przykrywamy przykrywką pieczemy w 180 C około 50-60 min następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy do zarumienia około 15 min.

Schab nadziewany suszonymi grzybami przepis
Schab nadziewany grzybami przepis
przepis na pieczony schab z grzybami

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close