Uszka z grzybami

Uszka z grzybami tradycyjne małe pierożki z pysznym aromatycznym grzybowym farszem.

Idealne do wigilijnego barszczu

Uszka z grzybami przepis:

Około 100 szt.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

225 g mąki pszennej

125 ml gorącej wody

10 ml oleju

szczypta soli

Farsz z grzybów suszonych:

40 g suszonych grzybów najlepsze będą borowiki

1 mała cebula

25 g masła

Opcjonalnie:

1-2 łyżki bułki tartej

Potrzebne będą :

Do przygotowania farszu: Garnek, miska, nóż, maszynka do mielenia lub malakser, patelnia.

Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek.

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie opłukujemy namaczamy na kilka godzin najlepiej cała noc w wodzie. Następnego dnia grzyby gotujemy około 30 min na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Przecedzamy.

Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię roztapiamy masło następnie dodajemy cebulę smażymy na rumiano. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli farsz jest za rzadki dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. Studzimy i mielimy przez maszynkę lub drobno siekamy.

Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu -> ciasto na pierogi. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki.

Możemy teraz przygotować uszka na dwa sposoby:

Ja wybieram zawsze metodę drugą. Uszka mają ładny kształt i robi się je szybko.

Pierwszy sposób:

Wycinamy kółka o średnicy 3-4 cm na każde kółko na środek kładziemy odrobinę farszu składamy na pół i zlepiamy boki następnie łączymy oba końce w pierścień.

wycinanie ciasta na uszka z grzybami

Drugi sposób:

Kroimy w kwadraty o średnicy 3-4 cm nakładamy na środek nadzienie składamy kwadrat po przekątnej i zlepiamy brzegi.

ciasto na uszka z grzybami

W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą.

Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami uszka  jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 min od wypłynięcia.

Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.


Kilka porad :

-Uszka możemy przygotować i zamrozić.

Surowe uszka układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone uszka przekładamy do woreczków lub pojemników.

– Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym polecam przepis na Barszcz czerwony na warzywach czysty.

ugotowane uszka z grzybami
uszka z grzybami w barszczu czerwonym

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close