Składniki
Około 100 szt.
Ciasto na pierogi:
-225 g mąki pszennej
-125 ml gorącej wody
-10 ml oleju
-szczypta soli
Farsz z grzybów suszonych:
-40 g suszonych grzybów najlepsze będą borowiki
-1 mała cebula
-25 g masła
Opcjonalnie:
1-2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
Farsz:
Grzyby dokładnie opłukujemy namaczamy na kilka godzin najlepiej cała noc w wodzie. Następnego dnia grzyby gotujemy około 30 min na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Przecedzamy.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię roztapiamy masło następnie dodajemy cebulę smażymy na rumiano. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli farsz jest za rzadki dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. Studzimy i mielimy przez maszynkę lub drobno siekamy.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Możemy teraz przygotować uszka na dwa sposoby:
Pierwszy sposób:
Wycinamy kółka o średnicy 3-4 cm na każde kółko na środek kładziemy odrobinę farszu składamy na pół i zlepiamy boki następnie łączymy oba końce w pierścień.
Drugi sposób:
Kroimy w kwadraty o średnicy 3-4 cm nakładamy na środek nadzienie składamy kwadrat po przekątnej i zlepiamy brzegi.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą.
Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami uszka jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Kilka porad :
-Uszka możemy przygotować i zamrozić.
Surowe uszka układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone uszka przekładamy do woreczków lub pojemników.
– Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym polecam przepis na Barszcz czerwony na warzywach czysty.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pingback: Ciasto na pierogi - Cytrynowa Babeczka