Uszka z grzybami

Uszka z grzybami tradycyjne małe pierożki z pysznym aromatycznym grzybowym farszem.
Idealne do wigilijnego barszczu

Uszka z grzybami przepis

Uszka z grzybami tradycyjne małe pierożki z pysznym aromatycznym grzybowym farszem.
Idealne do wigilijnego barszczu

Składniki

Około 100 szt.
Ciasto na pierogi:
-225 g mąki pszennej
-125 ml gorącej wody
-10 ml oleju
-szczypta soli
Farsz z grzybów suszonych:
-40 g suszonych grzybów najlepsze będą borowiki
-1 mała cebula
-25 g masła
Opcjonalnie:
1-2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

Farsz:
Grzyby dokładnie opłukujemy namaczamy na kilka godzin najlepiej cała noc w wodzie. Następnego dnia grzyby gotujemy około 30 min na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Przecedzamy.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię roztapiamy masło następnie dodajemy cebulę smażymy na rumiano. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli farsz jest za rzadki dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. Studzimy i mielimy przez maszynkę lub drobno siekamy.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Możemy teraz przygotować uszka na dwa sposoby:

Pierwszy sposób:
Wycinamy kółka o średnicy 3-4 cm na każde kółko na środek kładziemy odrobinę farszu składamy na pół i zlepiamy boki następnie łączymy oba końce w pierścień.

wycinanie ciasta na uszka z grzybami

Drugi sposób:
Kroimy w kwadraty o średnicy 3-4 cm nakładamy na środek nadzienie składamy kwadrat po przekątnej i zlepiamy brzegi.

ciasto na uszka z grzybami

W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą.
Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami uszka  jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.

Kilka porad :
-Uszka możemy przygotować i zamrozić.
Surowe uszka układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone uszka przekładamy do woreczków lub pojemników.
– Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym polecam przepis na Barszcz czerwony na warzywach czysty.

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 thoughts on “Uszka z grzybami”

  1. Pingback: Ciasto na pierogi - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close