Uszka z grzybami tradycyjne małe pierożki z pysznym aromatycznym grzybowym farszem.
Idealne do wigilijnego barszczu
Uszka z grzybami przepis:
Około 100 szt.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
225 g mąki pszennej
125 ml gorącej wody
10 ml oleju
szczypta soli
Farsz z grzybów suszonych:
40 g suszonych grzybów najlepsze będą borowiki
1 mała cebula
25 g masła
Opcjonalnie:
1-2 łyżki bułki tartej
Potrzebne będą :
Do przygotowania farszu: Garnek, miska, nóż, maszynka do mielenia lub malakser, patelnia.
Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek.
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie opłukujemy namaczamy na kilka godzin najlepiej cała noc w wodzie. Następnego dnia grzyby gotujemy około 30 min na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Przecedzamy.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię roztapiamy masło następnie dodajemy cebulę smażymy na rumiano. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli farsz jest za rzadki dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. Studzimy i mielimy przez maszynkę lub drobno siekamy.
Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu -> ciasto na pierogi. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki.
Możemy teraz przygotować uszka na dwa sposoby:
Ja wybieram zawsze metodę drugą. Uszka mają ładny kształt i robi się je szybko.
Pierwszy sposób:
Wycinamy kółka o średnicy 3-4 cm na każde kółko na środek kładziemy odrobinę farszu składamy na pół i zlepiamy boki następnie łączymy oba końce w pierścień.


Drugi sposób:
Kroimy w kwadraty o średnicy 3-4 cm nakładamy na środek nadzienie składamy kwadrat po przekątnej i zlepiamy brzegi.


W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą.
Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami uszka jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Kilka porad :
-Uszka możemy przygotować i zamrozić.
Surowe uszka układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone uszka przekładamy do woreczków lub pojemników.
– Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym polecam przepis na Barszcz czerwony na warzywach czysty.



