Barszcz czerwony na warzywach czysty.

Barszcz czerwony na warzywach czysty klarowny bez zakwasu to nasz ulubiony barszcz. Jest prosty i szybki w przygotowaniu pasuje do wielu dań np. krokietów z grzybami, pasztecików.

Barszcz czerwony na warzywach czysty przepis:

Składniki:

1,5 kg buraków

2 średniej wielkości pietruszki

1 mały seler

4 średniej wielkości marchewki

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

4 liście laurowe

5 ziela angielskie

2 l wody

1,5 łyżki octu

majeranek

Sól, pieprz

Potrzebne będą

Garnek 5 l, nóż, deska do krojenia, łyżka, durszlak.

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy obieramy kroimy w duże kawałki cebulę obieramy opalamy. Wszystko wrzucamy do garnka dodajemy liście laurowe ziele angielskie i zalewamy zimną wodą.

Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną około 1,5 godz. Nie może mocno się gotować jedynie delikatnie pyrkać inaczej straci kolor i smak.

Pod koniec dodajemy ocet doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem chwilę gotujemy.

Przecedzamy i podajemy np. z krokietami, pasztecikami.


Kilka porad :

-Barszcz najlepszy jest na drugi dzień. Dlatego po ugotowaniu i ostudzeniu barszcz z warzywami chowam do lodówki i dopiero na drugi dzień przecedzam i doprawiam do smaku solą pieprzem i majerankiem.

-Zamiast octu można użyć soku z cytryny.

przepis na Barszcz czerwony na warzywach czysty
Barszcz czerwony na warzywach przepis
Barszcz czerwony na warzywach podany w filiżance
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
1 Komentarz
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze

[…] – Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym polecam przepis na Barszcz czerwony na warzywach czysty. […]

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close