Barszcz czerwony na warzywach czysty

Barszcz czerwony na warzywach czysty klarowny bez zakwasu to nasz ulubiony barszcz.
Jest prosty i szybki w przygotowaniu pasuje do wielu dań np. krokietów z grzybami, pasztecików.

Barszcz czerwony na warzywach przepis

Barszcz czerwony na warzywach czysty klarowny bez zakwasu to nasz ulubiony barszcz.
Jest prosty i szybki w przygotowaniu pasuje do wielu dań np. krokietów z grzybami, pasztecików.

Składniki

-1,5 kg buraków
-2 średniej wielkości pietruszki
-1 mały seler
-4 średniej wielkości marchewki
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-4 liście laurowe
-5 ziela angielskie
-2 l wody
-1,5 łyżki octu
majeranek
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy obieramy kroimy w duże kawałki cebulę obieramy opalamy. Wszystko wrzucamy do garnka dodajemy liście laurowe ziele angielskie i zalewamy zimną wodą.
Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną około 1,5 godz. Nie może mocno się gotować jedynie delikatnie pyrkać inaczej straci kolor i smak.
Pod koniec dodajemy ocet doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem chwilę gotujemy.
Przecedzamy i podajemy np. z krokietami, pasztecikami.

Kilka porad:
-Barszcz najlepszy jest na drugi dzień. Dlatego po ugotowaniu i ostudzeniu barszcz z warzywami chowam do lodówki i dopiero na drugi dzień przecedzam i doprawiam do smaku solą pieprzem i majerankiem.
-Zamiast octu można użyć soku z cytryny.

Barszcz czerwony na warzywach przepis
Barszcz czerwony na warzywach podany w filiżance

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 thoughts on “Barszcz czerwony na warzywach czysty”

  1. Pingback: Uszka z grzybami - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close