Składniki
-1,5 kg buraków
-2 średniej wielkości pietruszki
-1 mały seler
-4 średniej wielkości marchewki
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-4 liście laurowe
-5 ziela angielskie
-2 l wody
-1,5 łyżki octu
majeranek
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy obieramy kroimy w duże kawałki cebulę obieramy opalamy. Wszystko wrzucamy do garnka dodajemy liście laurowe ziele angielskie i zalewamy zimną wodą.
Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną około 1,5 godz. Nie może mocno się gotować jedynie delikatnie pyrkać inaczej straci kolor i smak.
Pod koniec dodajemy ocet doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem chwilę gotujemy.
Przecedzamy i podajemy np. z krokietami, pasztecikami.
Kilka porad:
-Barszcz najlepszy jest na drugi dzień. Dlatego po ugotowaniu i ostudzeniu barszcz z warzywami chowam do lodówki i dopiero na drugi dzień przecedzam i doprawiam do smaku solą pieprzem i majerankiem.
-Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pingback: Uszka z grzybami - Cytrynowa Babeczka