Barszcz czerwony na warzywach czysty klarowny bez zakwasu to nasz ulubiony barszcz. Jest prosty i szybki w przygotowaniu pasuje do wielu dań np. krokietów z grzybami, pasztecików.
Barszcz czerwony na warzywach czysty przepis:
Składniki:
Potrzebne będą :
Garnek 5 l, nóż, deska do krojenia, łyżka, durszlak.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy obieramy kroimy w duże kawałki cebulę obieramy opalamy. Wszystko wrzucamy do garnka dodajemy liście laurowe ziele angielskie i zalewamy zimną wodą.
Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną około 1,5 godz. Nie może mocno się gotować jedynie delikatnie pyrkać inaczej straci kolor i smak.
Pod koniec dodajemy ocet doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem chwilę gotujemy.
Przecedzamy i podajemy np. z krokietami, pasztecikami.
Kilka porad :
-Barszcz najlepszy jest na drugi dzień. Dlatego po ugotowaniu i ostudzeniu barszcz z warzywami chowam do lodówki i dopiero na drugi dzień przecedzam i doprawiam do smaku solą pieprzem i majerankiem.
-Zamiast octu można użyć soku z cytryny.






[…] – Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym polecam przepis na Barszcz czerwony na warzywach czysty. […]