zobacz film
Składniki
-5 cienkich filetów z ryby bez skóry około 450 g
Nadzienie:
-1 mały pęczek natki pietruszki
-1 mały pęczek koperku
-1 mała marchewka
-150 g serka śmietankowego
-0,5 cytryny
Sos cytrynowo miodowy:
-30 g masła
-30 g mąki
-250 ml mleka
-0,5 cytryny
-1łyżka miodu
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-groszek zielony
-natka pietruszki
-koperek
Sposób przygotowania
Rybę zamrożoną wcześniej rozmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku przyprawiam solą pieprzem odstawiamy.
Farsz:
Marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Skórkę z połowy cytryny ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Koperek oraz natkę pietruszki drobno siekamy.
Serek przekładamy do miski dodajemy wszystkie składniki doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na środek każdego fileta wykładamy farsz rolujemy.
Sos cytrynowo miodowy:
Zaczynamy od przygotowania wcześniej składników.
Mleko odmierzamy i przelewamy do miseczki ścieramy skórkę z połowy cytryny na drobnych oczkach i wyciskamy sok z cytryny. W oddzielnej misce odmierzamy mąkę i miód.
W garnku rozpuszczamy masło do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę cały czas mieszając jak się ładnie połączy dodajemy partiami mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje następnie dodajemy powoli sok z cytryny miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy aż sos będzie gładki .
Dno naczynia smarujemy połową sosu układamy roladki łączeniem do dołu wykładamy pozostały sos dodajemy opcjonalnie rozmrożony groszek.Pieczemy w 190 C przez około 20-25 minut
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka