Roladki rybne w sosie cytrynowo miodowym

Roladki rybne w sosie cytrynowo miodowym szybki i prosty pomysł zarówno na obiad, jak i na wigilię.

Ryba jest soczysta aromatyczna możemy podać np. z ziemniaczkami.

Roladki rybne w sosie cytrynowo miodowym przepis:

Składniki:

5 cienkich filetów z ryby bez skóry około 450 g

Nadzienie:

1 mały pęczek natki pietruszki

1 mały pęczek koperku

1 mała marchewka

150 g serka śmietankowego

0,5 cytryny

Sos  cytrynowo miodowy:

30 g masła

30 g mąki

250 ml mleka

0,5 cytryny

2 łyżki miodu

Sól, pieprz

Dodatkowo:

Groszek zielony

Natka pietruszki

Koperek

Potrzebne będą

Miseczki, deska do krojenia, nóż, naczynie żaroodporne, garnek

Sposób przygotowania:

Rybę zamrożoną wcześniej rozmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku przyprawiam solą pieprzem odstawiamy.

Farsz:

Marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Skórkę z połowy cytryny ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Koperek oraz natkę pietruszki drobno siekamy.

Serek przekładamy do miski dodajemy wszystkie składniki doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na środek każdego fileta wykładamy farsz rolujemy.

Sos cytrynowo miodowy:

Zaczynamy od przygotowania wcześniej składników.

Mleko odmierzamy i przelewamy do miseczki ścieramy skórkę z połowy cytryny na drobnych oczkach i wyciskamy sok z cytryny. W oddzielnej misce odmierzamy mąkę i miód.

W garnku rozpuszczamy masło do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę cały czas mieszając jak się ładnie połączy dodajemy partiami mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje następnie dodajemy powoli sok z cytryny miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy aż sos będzie gładki .

Dno naczynia smarujemy połową sosu układamy roladki łączeniem do dołu wykładamy pozostały sos dodajemy opcjonalnie rozmrożony groszek.

Pieczemy w 190 C przez około 20-25 minut.

Roladki rybne w sosie cytrynowo miodowym
Roladki rybne w sosie cytrynowo miodowym szybki i prosty przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close