Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami pyszne tradycyjne pierogi na wigilijną kolację, jak i na codzienny obiad.
Delikatne ciasto i aromatyczny grzybowy farsz. Smakują równie wyśmienicie podsmażone.

Pierogi z grzybami pyszne tradycyjne pierogi na wigilijną kolację, jak i na codzienny obiad.
Delikatne ciasto i aromatyczny grzybowy farsz. Smakują równie wyśmienicie podsmażone.

Składniki

Na około 30 szt.
Ciasto na pierogi:
-450 g mąki pszennej
-250 ml gorącej wody
-20 ml oleju
-szczypta soli
Farsz grzybowy:
-1 kg mrożonych grzybów
-2 średnie cebule
-40 g masła
-1 łyżeczka oleju
-sól, pieprz
opcjonalnie 1- 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

Farsz:
Grzyby rozmrażamy i osuszamy na sitku. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem wrzucamy cebulę smażymy, aż się delikatnie zarumieni i dorzucamy grzyby. Smażymy około 15 min. Co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli farsz jest za rzadki dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy
Studzimy następnie mielimy w maszynce do mielenia o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Kilka porad :
-Do farszu możecie wykorzystać grzyby zarówno świeże jak i mrożone.
-Z podanego farszu można również przygotować uszka. Farsz należy wtedy zmielić maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Jak przygotować uszka opisałam tutaj -> uszka
-Pierogi możemy przygotować i zamrozić.
Surowe pierogi układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone pierogi przekładamy do woreczków lub pojemników

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close