Składniki
Na około 30 szt.
Ciasto na pierogi:
-450 g mąki pszennej
-250 ml gorącej wody
-20 ml oleju
-szczypta soli
–Farsz grzybowy:
-1 kg mrożonych grzybów
-2 średnie cebule
-40 g masła
-1 łyżeczka oleju
-sól, pieprz
opcjonalnie 1- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
Farsz:
Grzyby rozmrażamy i osuszamy na sitku. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem wrzucamy cebulę smażymy, aż się delikatnie zarumieni i dorzucamy grzyby. Smażymy około 15 min. Co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli farsz jest za rzadki dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy
Studzimy następnie mielimy w maszynce do mielenia o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Kilka porad :
-Do farszu możecie wykorzystać grzyby zarówno świeże jak i mrożone.
-Z podanego farszu można również przygotować uszka. Farsz należy wtedy zmielić maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Jak przygotować uszka opisałam tutaj -> uszka
-Pierogi możemy przygotować i zamrozić.
Surowe pierogi układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone pierogi przekładamy do woreczków lub pojemników
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka