Pierogi z grzybami pyszne tradycyjne pierogi na wigilijną kolację, jak i na codzienny obiad.
Delikatne ciasto i aromatyczny grzybowy farsz. Smakują równie wyśmienicie podsmażone.
Pierogi z grzybami przepis:
Na około 30 szt.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
450 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
20 ml oleju
szczypta soli
Farsz grzybowy:
1 kg mrożonych grzybów
2 średnie cebule
40 g masła
1 łyżeczka oleju
Sól, pieprz
Opcjonalnie
1- 2 łyżki bułki tartej
Potrzebne będą :
Do przygotowania farszu: nóż, deska do krojenia, patelnia, maszynka do mielenia lub malakser.
Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek, wałek.
Sposób przygotowania:
Grzyby rozmrażamy i osuszamy na sitku.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem wrzucamy cebulę smażymy, aż się delikatnie zarumieni i dorzucamy grzyby. Smażymy około 15 min. Co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli farsz jest za rzadki dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy
Studzimy następnie mielimy w maszynce do mielenia o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze.
Ciasto na pierogi:
Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu -> ciasto na pierogi.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Kilka porad :
-Do farszu możecie wykorzystać grzyby zarówno świeże jak i mrożone.
-Z podanego farszu można również przygotować uszka.
Farsz należy wtedy zmielić maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Jak przygotować uszka opisałam tutaj -> uszka
– Pierogi możemy przygotować i zamrozić.
Surowe pierogi układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone pierogi przekładamy do woreczków lub pojemników.

