Kluski leniwe przepis:

Kluski leniwe lub pierogi leniwe różnie nazywane to szybkie i proste w przygotowaniu kluseczki serowe.
Są przepyszne delikatne i możemy podawać je z różnymi dodatkami.
Składniki:
- 600 g sera białego tłustego
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Garnek około 3 l, opcjonalnie praska lub widelec, nóż, łyżka cedzakowa, talerz.
Ser rozgniatamy widelcem bądź przeciskamy przez praskie tak, żeby nie było grudek. Do sera dodajemy żółtko cukier mąkę wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masa może delikatnie być lepiąca, ale to w niczym nie przeszkadza im mniej mąki tym lepiej.
Z ciasta formujemy wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne niewielkie kawałki tak około 3 cm.
Gotujemy wodę w garnku dodajemy odrobinę soli. Do wrzącej wody wrzucamy leniwe i delikatnie mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy około 1 minutę wyławiamy łyżką cedzakową lub przelewamy przez sitko.
Leniwe możemy podać np. :
- Z kwaśną śmietaną lub jogurtem cukrem i cynamonem
- Jogurtem lub śmietaną i owocami
- Zarumienioną bułka tartą na maśle z cukrem.


