Składniki
-600 g sera białego tłustego
-150 g mąki pszennej
-2 jajka
-1 łyżeczka cukru z wanilią
Sposób przygotowania
Ser rozgniatamy widelcem bądź przeciskamy przez praskie tak, żeby nie było grudek.
Do sera dodajemy żółtko cukier mąkę wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masa może delikatnie być lepiąca, ale to w niczym nie przeszkadza im mniej mąki tym lepiej.
Z ciasta formujemy wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne niewielkie kawałki tak około 3 cm.
Gotujemy wodę w garnku dodajemy odrobinę soli.
Do wrzącej wody wrzucamy leniwe i delikatnie mieszamy.
Po wypłynięciu gotujemy około 1 minutę wyławiamy łyżką cedzakową lub przelewamy przez sitko.
Leniwe można podać np. :
- Z kwaśną śmietaną lub jogurtem cukrem i cynamonem
- Jogurtem lub śmietaną i owocami
- Zarumienioną bułka tartą na maśle z cukrem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka