Kluski leniwe

Kluski leniwe lub pierogi leniwe różnie nazywane to szybkie i proste w przygotowaniu kluseczki serowe.
Są przepyszne delikatne  i możemy podawać je z różnymi dodatkami.

kluski leniwe z sera mąki i jakiem

Kluski leniwe lub pierogi leniwe różnie nazywane to szybkie i proste w przygotowaniu kluseczki serowe.
Są przepyszne delikatne  i możemy podawać je z różnymi dodatkami.

Składniki

-600 g sera białego tłustego
-150 g mąki pszennej
-2 jajka
-1 łyżeczka cukru z wanilią

Sposób przygotowania

Ser rozgniatamy widelcem bądź przeciskamy przez praskie tak, żeby nie było grudek.
Do sera dodajemy żółtko cukier mąkę wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masa może delikatnie być lepiąca, ale to w niczym nie przeszkadza im mniej mąki tym lepiej.
Z ciasta formujemy wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne niewielkie kawałki tak około 3 cm.
Gotujemy wodę w garnku dodajemy odrobinę soli.
Do wrzącej wody wrzucamy leniwe i delikatnie mieszamy.
Po wypłynięciu gotujemy około 1 minutę wyławiamy łyżką cedzakową lub przelewamy przez sitko.

Leniwe można podać np. :

  • Z kwaśną śmietaną lub jogurtem  cukrem i cynamonem
  • Jogurtem lub śmietaną  i owocami
  • Zarumienioną bułka tartą na maśle z cukrem.
Kluski Leniwe przepis
kluski leniwe z sera mąki i jakiem
kluski pierogi leniwe sprawdzony przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close