Sakiewki naleśnikowe z mięsem mielonym i warzywami

Pyszne proste i szybkie w zrobieniu. Doskonałe na szybki obiad lub kolację.

sakiewki naleśnikowe z mięsem mielonym i warzywami

Pyszne proste i szybkie w zrobieniu. Doskonałe na szybki obiad lub kolację.

Składniki

Naleśniki:
-200 g mąki pszennej
-200 ml mleka
-200 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste).
-2 jajka
-1 łyżka oleju
-szczypta soli
Farsz:
-500 g mięsa mielonego z łopatki
-2 cebule szalotki
-3 ząbki czosnku
-1 mała marchewka
-0,5 papryki czerwonej
-0,5 papryczki chili
-0,5 puszki kukurydzy
-1 puszka pomidorów w całości
400g
-olej
-sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
oregano
Dodatkowo:
parmezan lub grand padano bazylia

Sposób przygotowania

Zaczynamy od usmażenia naleśników.
W misce mieszamy wszystkie składniki odstawiamy na około 30 min.
Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
(Dokładny przepis na naleśniki)
Następnie przygotowujemy farsz.
Cebulę i czosnek obieramy kroimy drobno. Marchewkę myjemy obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w niewielką kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy następnie dodajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone smażymy, aż mięso się zarumieni, a woda odparuje.
Następnie dodajemy paprykę i marchewkę.
Całość smażymy wszystko około 10 min. Na sam koniec dodajemy kukurydze chwilkę smażymy i dodajemy rozdrobnione pomidory wszystko smażymy około 15 min doprawiamy do smaku.
Na każdy naleśnik na środku układamy po dwie łyżki farszu posypujemy bazylia oraz parmezanem zawijamy boki w sakiewkę zawiązujemy sparzonym szczypiorkiem.

sakiewki naleśnikowe z mięsem mielonym i warzywami
Sakiewki naleśnikowe z mięsem mielonym i warzywami

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 thoughts on “Sakiewki naleśnikowe z mięsem mielonym i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close