
Składniki
Naleśniki:
-200 g mąki pszennej
-200 ml mleka
-200 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste).
-2 jajka
-1 łyżka oleju
-szczypta soli
Farsz:
-500 g mięsa mielonego z łopatki
-2 cebule szalotki
-3 ząbki czosnku
-1 mała marchewka
-0,5 papryki czerwonej
-0,5 papryczki chili
-0,5 puszki kukurydzy
-1 puszka pomidorów w całości
400g
-olej
-sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
oregano
Dodatkowo:
parmezan lub grand padano bazylia
Sposób przygotowania
Zaczynamy od usmażenia naleśników.
W misce mieszamy wszystkie składniki odstawiamy na około 30 min.
Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
(Dokładny przepis na naleśniki)
Następnie przygotowujemy farsz.
Cebulę i czosnek obieramy kroimy drobno. Marchewkę myjemy obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w niewielką kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy następnie dodajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone smażymy, aż mięso się zarumieni, a woda odparuje.
Następnie dodajemy paprykę i marchewkę.
Całość smażymy wszystko około 10 min. Na sam koniec dodajemy kukurydze chwilkę smażymy i dodajemy rozdrobnione pomidory wszystko smażymy około 15 min doprawiamy do smaku.
Na każdy naleśnik na środku układamy po dwie łyżki farszu posypujemy bazylia oraz parmezanem zawijamy boki w sakiewkę zawiązujemy sparzonym szczypiorkiem.




Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pysznie wyglądają!