Składniki
-3 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-kilka grzybków suszonych
-3 l wody
-0,5-1 l zakwasu na barszcz biały
(przepis na zakwas)
-śmietana 18%
-4 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-sól pieprz
-majeranek
-biała surowa kiełbasa
(przepis na białą kiełbasę)
-150 g boczku wędzonego surowego
Dodatkowo:
-jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
Do garnka wkładamy obrane i pokrojone warzywa białą kiełbasę ziele angielskie liście laurowe grzyby całość zalewamy wodą gotujemy na wolnym ogniu około 30 -40 min.
W międzyczasie kroimy w kostkę boczek i cebulę. Rozgrzewamy patelnie dodajemy boczek podsmażamy kilka minut następnie dodajemy cebulę smażymy, aż się delikatnie się zarumieni.
Jak warzywa będą miękkie wyciągamy kiełbaski przecedzamy wywar.
Do wywaru przekładamy podsmażony boczek z cebulką gotujemy około 10 min.
Następnie dodajemy wymieszany zakwas po trochu w razie potrzeby dolewamy większą ilość, tak aby uzyskać odpowiedni smak.
Doprawiamy czosnkiem solą pieprzem majerankiem.
Na koniec zabielamy barszcz śmietaną.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka