Barszcz biały

Barszcz biały klasyczny z domowym zakwasem swojską białą kiełbaską i jajkiem. Bardzo prosty w przygotowaniu pyszny i aromatyczny.

Barszcz biały przepis

Barszcz biały klasyczny z domowym zakwasem swojską białą kiełbaską i jajkiem. Bardzo prosty w przygotowaniu pyszny i aromatyczny.

Składniki

-3 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-kilka grzybków suszonych
-3 l wody
-0,5-1 l zakwasu na barszcz biały
(przepis na zakwas)
-śmietana 18%
-4 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-sól pieprz
-majeranek
-biała surowa kiełbasa
(przepis na białą kiełbasę)
-150 g boczku wędzonego surowego
Dodatkowo:
-jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy obrane i pokrojone warzywa białą kiełbasę ziele angielskie liście laurowe grzyby całość zalewamy wodą gotujemy na wolnym ogniu około 30 -40 min.
W międzyczasie kroimy w kostkę boczek i cebulę. Rozgrzewamy patelnie dodajemy boczek podsmażamy kilka minut następnie dodajemy cebulę smażymy, aż się delikatnie się zarumieni.
Jak warzywa będą miękkie wyciągamy kiełbaski przecedzamy wywar.
Do wywaru przekładamy podsmażony boczek z cebulką gotujemy około 10 min.
Następnie dodajemy wymieszany zakwas po trochu w razie potrzeby dolewamy większą ilość, tak aby uzyskać odpowiedni smak.
Doprawiamy czosnkiem solą pieprzem majerankiem.
Na koniec zabielamy barszcz śmietaną.

Barszcz biały pyszny domowy na zakwasie
Barszcz biały przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close