Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 50 g twardego dojrzewającego sera
typu parmezan Moja Formagia - 40 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki mleka
- Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Potrzebne będą :
praska do ziemniaków,tartka, rękaw cukierniczy, tylka w kształcie gwiazdki,
papier do pieczenia, blaszka.
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotowane ciepłe przeciskamy przez praskę.
Ser ścieramy na tarce z małymi oczkami.
Do ciepłych ziemniaków dajemy masło ser żółtka mleko. Doprawiamy do smaku solą pieprzem.
Całość mieszamy na jednolitą masę.
Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
Wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy tartym serem.
Pieczemy w 200C około 20-25 min, aż się zarumienią.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia