Ziemniaki księżnej

Ziemniaki księżnej, czyli zapiekane ziemniaczane rozetki z serem dojrzewający typu parmezan.
Wyglądają fantastycznie i są przepyszne.
Doskonałe jako dodatek do dania głównego zamiast tradycyjnych ziemniaków.

prosty przepis na Ziemniaki księżnej

Ziemniaki księżnej, czyli zapiekane ziemniaczane rozetki z serem dojrzewający typu parmezan.
Wyglądają fantastycznie i są przepyszne.
Doskonałe jako dodatek do dania głównego zamiast tradycyjnych ziemniaków.

Ziemniaki księżnej film<-zobacz film

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 50 g twardego dojrzewającego sera
    typu parmezan Moja Formagia
  • 40 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki mleka
  • Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Potrzebne będą :
praska do ziemniaków,tartka, rękaw cukierniczy, tylka w kształcie gwiazdki,
papier do pieczenia, blaszka.

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotowane ciepłe przeciskamy przez praskę.
Ser ścieramy na tarce z małymi oczkami.
Do ciepłych ziemniaków dajemy masło ser żółtka mleko. Doprawiamy do smaku solą pieprzem.
Całość mieszamy na jednolitą masę.
Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
Wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy tartym serem.
Pieczemy w 200C około 20-25 min, aż się zarumienią.

prosty przepis na Ziemniaki księżnej
Ziemniaki księżnej pyszne ziemniaczane rozetki

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close