Składniki
Klopsiki:
-500 g mięsa mielonego
-1 mała cebula
-3 łyżki bułki tartej
-sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Farsz do klopsików :
0,5 papryki
1 mała marchewka
30 g sera cheddar red
50 g sera mozzarella
1 cebula
Sól,pieprz, słodka i ostra papryka
Sos:
30 g masła
30 g mąki
280 ml mleka
Sól pieprz
Dodatkowo:
600 g ziemniaków
100 g mozzarelli
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy gotujemy około 5-8 min na półmiękko. Studzimy kroimy w grube plastry.
Farsz do klopsików:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy marchewkę oraz paprykę całość smażymy, aż marchewka i papryka delikatnie zmięknie na koniec doprawiamy solą pieprzem bazylią i oregano. Studzimy. Do przestudzonego farszu ścieramy ser i całość miksujemy w malakserze.
Klopsiki:
Cebulę i czosnek obieramy drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek. Mięso przekładamy do dużej miski dodajemy ostudzoną cebulę jajko bułkę tartą doprawiamy solą i pieprzem słodką i ostrą papryką dokładnie mieszamy.
Za pomocą łyżki nabieramy mięso formujemy placuszki na środek dajemy około łyżeczkę farszu następnie formujemy klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej. Obsmażymy krótko na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę cały czas, mieszając, jak się ładnie połączy dodajemy partiami mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje następnie doprawiamy solą i pieprzem mieszamy, aż sos będzie gładki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem na dno dajemy odrobinę sosu układamy pulpety, a dokoła pionowo plastry ziemniaków polewamy sosem przykrywamy pieczemy około 25 – 30 min w 180 C następnie odkrywamy i posypujemy serem zapiekamy odkryte jeszcze około 10-15 min.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka