Zapiekanka z ziemniakami i faszerowanymi klopsikami

Pysznie smakuje i jest łatwa do zrobienia idealna na szybki obiad.

pyszne zapiekanka z ziemniakami i faszerowanymi klopsikami

Pysznie smakuje i jest łatwa do zrobienia idealna na szybki obiad.

Składniki

Klopsiki:
-500 g mięsa mielonego
-1 mała cebula
-3 łyżki bułki tartej
-sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Farsz do klopsików :
0,5 papryki
1 mała marchewka
30 g sera cheddar red
50 g sera mozzarella
1 cebula
Sól,pieprz, słodka i ostra papryka
Sos:
30 g masła
30 g mąki
280 ml mleka
Sól pieprz
Dodatkowo:
600 g ziemniaków
100 g mozzarelli

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy gotujemy około 5-8 min na półmiękko. Studzimy kroimy w grube plastry.
Farsz do klopsików:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy marchewkę oraz paprykę całość smażymy, aż marchewka i papryka delikatnie zmięknie na koniec doprawiamy solą pieprzem bazylią i oregano. Studzimy. Do przestudzonego farszu ścieramy ser i całość miksujemy w malakserze.
Klopsiki:
Cebulę i czosnek obieramy drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek. Mięso przekładamy do dużej miski dodajemy ostudzoną cebulę jajko bułkę tartą doprawiamy solą i pieprzem słodką i ostrą papryką dokładnie mieszamy.
Za pomocą łyżki nabieramy mięso formujemy placuszki na środek dajemy około łyżeczkę farszu następnie formujemy klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej. Obsmażymy krótko na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę cały czas, mieszając, jak się ładnie połączy dodajemy partiami mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje następnie doprawiamy solą i pieprzem mieszamy, aż sos będzie gładki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem na dno dajemy odrobinę sosu układamy pulpety, a dokoła pionowo plastry ziemniaków polewamy sosem przykrywamy pieczemy około 25 – 30 min w 180 C następnie odkrywamy i posypujemy serem zapiekamy odkryte jeszcze około 10-15 min.

zapiekanka z ziemniakami i faszerowanymi klopsikami prosty przepis
pyszna zapiekanka z ziemniakami i faszerowanymi klopsikami

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close