Róże karnawałowe

Róże karnawałowe przepis

Róże karnawałowe zachwycają wyglądem i smakiem są przepyszne.

Robi się je z takiego samego ciasta jak na faworki są łatwe w przygotowaniu, ale jest przy nich trochę więcej pracy niż faworkach.

Polecam naprawdę warto zrobić.

Róże karnawałowe przepis:

około 30 szt.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 6-8 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • Szczypta soli

Dodatkowo

  • Cukier puder
  • Smalec lub olej
  • Konfitura lub dżem
Potrzebne będą

Duża miska, wałek do ciasta,3 ringi lub 3 szklanki różnej wielkości, stolnica, duży garnek, ręcznik papierowy, duży talerz, opcjonalnie termometr cukierniczy.

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli śmietanę żółtka i spirytus. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą gładka masę.

Przekładamy na stolnice i wybijamy wałkiem, aż będzie lśniące, a po przekrojeniu pojawią się pęcherzyki powietrza.

Gotowe ciasto dzielimy na kawałki i cienko rozwałkowujemy im cieniej tym lepiej starając się nie podsypywać mąka.

Z ciasta wycinamy kółka o 3 różnych wielkościach ( ja wycinałam największy o średnicy 7 cm średnicy 5,5cm mały 3 cm) na każdym krążku nacinamy delikatnie brzegi w kilku miejscach tworząc płatki.

Składamy krążki duży średni i najmniejszy zlepiamy każdy krążek na środku za pomocą białka mocno dociskając środek, żeby się nie rozkleiły.

Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175-180 stopni. Wrzucamy różyczki górą do dołu partiami tak, żeby mogły swobodnie pływać smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Osączone i ostudzone przekładamy na paterę do środka każdej róży wkładamy konfiturę lub dżem i posypujemy cukrem pudrem.


Kilka porad :

  • Róże karnawałowe najlepiej smażyć tradycyjnie na smalcu. Jeśli nie przepadacie za smalcem użyjcie oleju roślinnego o neutralnym smaku.
  • Nie należy mieszać różnych tłuszczów oleju ze smalcem, bo mają różne temperatury dymienia.
  • Róże karnawałowe smażone w zbyt gorącym tłuszczu szybko zaczną się palić a jeśli tłuszcz będzie za zimny to róże nasiąkną zbytnio tłuszczem.
  • Dodanie spirytusu do ciasta zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Zamiast spirytusu można dodać wódkę ocet lub kwasek cytrynowy polecam jednak spirytus.
Róże karnawałowe zachwycają wyglądem i smakiem
karnawałowe róże przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close