

Galaretka wieprzowa z nóżek i golonki Polska przystawka, która gości w wielu domach.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale wymaga długiego czasu przygotowania.
Galaretka wieprzowa z nóżek i golonki przepis:
Składniki:
- 1 duża nóżka wieprzowa lub dwie mniejsze ok 1 kg
- 1 Golonka lub dwie małe około 700 g
- 3 duże marchewki
- 1 duża Pietruszka
- 1 cebula
- 4 ziarenka pieprzu
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- woda
Potrzebne będą :
Duży garnek, nóż, gęste sitko, małe miseczki.
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy myjemy.
Do garnka wkładamy nóżkę i golonkę wieprzową dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz opaloną cebulę czosnek i przyprawy zalewamy wodą tak, aby zakryło wszystko około 4-5 cm nad.
Gotujemy na małym ogniu około 4-5 godz.
W międzyczasie zbieramy szumowiny.
Miękkie mięso oraz warzywa wyjmujemy studzimy oddzielamy od kości i kroimy w drobne kawałki. Wywar doprawiamy solą pieprzem i odcedzamy przez gęste sitko.
Pokrojone mięso i marchewkę wkładamy do miseczek i zalewamy wywarem. Odstawiamy do ostudzenia i chowamy do lodówki do stężenia.



