Galaretka wieprzowa z nóżek i golonki Polska przystawka, która gości w wielu domach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale wymaga długiego czasu przygotowania.
Składniki
-1 duża nóżka wieprzowa
lub dwie mniejsze ok 1 kg
-1 golonka lub dwie małe
około 700 g
-3 duże marchewki
-1 duża pietruszka
-1 cebula
-4 ziarenka pieprzu
-5 kulek ziela angielskiego
-3 liście laurowe
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-woda
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy myjemy.
Do garnka wkładamy nóżkę i golonkę wieprzową dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz opaloną cebulę czosnek i przyprawy zalewamy wodą tak, aby zakryło wszystko około 4-5 cm nad.
Gotujemy na małym ogniu około 4-5 godz.
W międzyczasie zbieramy szumowiny.
Miękkie mięso oraz warzywa wyjmujemy studzimy oddzielamy od kości i kroimy w drobne kawałki. Wywar doprawiamy solą pieprzem i odcedzamy przez gęste sitko.
Pokrojone mięso i marchewkę wkładamy do miseczek i zalewamy wywarem. Odstawiamy do ostudzenia i chowamy do lodówki do stężenia.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka