Galaretka wieprzowa z nóżek i golonki

Przepis na galaretkę wieprzową

Galaretka wieprzowa z nóżek i golonki Polska przystawka, która gości w wielu domach.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale wymaga długiego czasu przygotowania.

Galaretka wieprzowa z nóżek i golonki przepis:

Składniki:

  • 1 duża nóżka wieprzowa lub dwie mniejsze ok 1 kg
  • 1 Golonka  lub dwie małe około 700 g
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża Pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • woda
Potrzebne będą :

Duży garnek, nóż, gęste sitko, małe miseczki.

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy myjemy.

Do garnka wkładamy nóżkę i golonkę wieprzową dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz opaloną cebulę czosnek i przyprawy zalewamy wodą tak, aby zakryło wszystko około 4-5 cm nad.
Gotujemy na małym ogniu około 4-5 godz.
W międzyczasie zbieramy szumowiny.

Miękkie mięso oraz warzywa wyjmujemy studzimy oddzielamy od kości i kroimy w drobne kawałki. Wywar doprawiamy solą pieprzem i odcedzamy przez gęste sitko.

Pokrojone mięso i marchewkę wkładamy do miseczek i zalewamy wywarem. Odstawiamy do ostudzenia i chowamy do lodówki do stężenia.

Galaretka wieprzowa z nóżek
Galaretka wieprzowa z nóżek i golonki przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close