Pieczeń rzymska – Klops

przepis na pieczeń z mięsa mielonego

Pieczeń rzymska – Klops jest bardzo prosta w wykonaniu .Idealnie smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem.

Pieczeń rzymska – Klops przepis:

Składniki:

  • 1500 g  wieprzowiny (np. łopatki )
  • 0,5 suchej bułki kajzerki lub 3 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g soli
  • 2,5 g pieprzu
  • 2 g ostra papryka
  • 2 g słodka papryka
  • 3 łyżeczki majeranek

Dodatkowo:

  • 250 g boczku wędzonego surowego
  • masło
  • bułka tarta
Potrzebne będą :

Miska ,maszynka do mielenia, patelnia, keksówka o wymiarach 35 x 12.

Sposób przygotowania:

Bułkę suchą namaczamy w wodzie lub bulionie kiedy zmięknie odciskamy.

Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju po chwili dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy, aż wszystko się ładnie zarumieni.

Mięso kroimy mielimy jeśli używamy moczonej bułki to mielimy razem z mięsem.

Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulką tartą bułkę jajka oraz przyprawiamy do smaku solą pieprzem papryką następnie wyrabiamy na jednolita masę.

Gotową masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą, wyrównujemy na wierzchu układam plastry boczku delikatnie wciskając po bokach. Pieczemy w 180 C około 50-60 min.

Pieczeń rzymska – Klops przed pieczeniem
przepis na pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń rzymska – Klops łatwy przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

2 komentarzy
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
ewa
1 miesiąc temu

też taki robię czasami dodaję do środka jajka ugotowanie na twardo – układam wzdłuż i przykrywam drugą częścią mięska – pozdrawiam ewa

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close