Pieczeń rzymska – Klops

Pieczeń rzymska – Klops jest bardzo prosta w wykonaniu .
Idealnie smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem.

Pieczeń rzymska – Klops przepis

Pieczeń rzymska – Klops jest bardzo prosta w wykonaniu .
Idealnie smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem.

Składniki

-1500 g  wieprzowiny (np. łopatki )
-0,5 suchej bułki kajzerki lub 3 łyżki tartej bułki
-2 jajka
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-15 g soli
-2,5 g pieprzu
-2 g ostra papryka
-2 g słodka papryka
-3 łyżeczki majeranek
Dodatkowo:
-250 g boczku wędzonego surowego
-masło
-bułka tarta

Sposób przygotowania

Bułkę suchą namaczamy w wodzie lub bulionie kiedy zmięknie odciskamy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju po chwili dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy, aż wszystko się ładnie zarumieni.
Mięso kroimy mielimy jeśli używamy moczonej bułki to mielimy razem z mięsem.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulką tartą bułkę jajka oraz przyprawiamy do smaku solą pieprzem papryką następnie wyrabiamy na jednolita masę.
Gotową masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą, wyrównujemy na wierzchu układam plastry boczku delikatnie wciskając po bokach.

Pieczeń rzymska – Klops przed pieczeniem

Pieczemy w 180 C około 50-60 min.

Pieczeń rzymska – Klops przepis
pyszna Pieczeń rzymska – Klops
przepis na pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń rzymska – Klops łatwy przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

2 thoughts on “Pieczeń rzymska – Klops”

  1. też taki robię czasami dodaję do środka jajka ugotowanie na twardo – układam wzdłuż i przykrywam drugą częścią mięska – pozdrawiam ewa

    1. Cytrynowa Babeczka

      Z jakiem u mnie najczęściej jest na Wielkanoc i jest równie pyszna :).
      Wersja z jajkiem na blogu pojawi się przed Wielkanocą. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close