Składniki
-1500 g wieprzowiny (np. łopatki )
-0,5 suchej bułki kajzerki lub 3 łyżki tartej bułki
-2 jajka
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-15 g soli
-2,5 g pieprzu
-2 g ostra papryka
-2 g słodka papryka
-3 łyżeczki majeranek
Dodatkowo:
-250 g boczku wędzonego surowego
-masło
-bułka tarta
Sposób przygotowania
Bułkę suchą namaczamy w wodzie lub bulionie kiedy zmięknie odciskamy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju po chwili dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy, aż wszystko się ładnie zarumieni.
Mięso kroimy mielimy jeśli używamy moczonej bułki to mielimy razem z mięsem.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulką tartą bułkę jajka oraz przyprawiamy do smaku solą pieprzem papryką następnie wyrabiamy na jednolita masę.
Gotową masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą, wyrównujemy na wierzchu układam plastry boczku delikatnie wciskając po bokach.
Pieczemy w 180 C około 50-60 min.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
też taki robię czasami dodaję do środka jajka ugotowanie na twardo – układam wzdłuż i przykrywam drugą częścią mięska – pozdrawiam ewa
Z jakiem u mnie najczęściej jest na Wielkanoc i jest równie pyszna :).
Wersja z jajkiem na blogu pojawi się przed Wielkanocą.