
Pieczeń rzymska – Klops jest bardzo prosta w wykonaniu .Idealnie smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem.
Pieczeń rzymska – Klops przepis:
Składniki:
- 1500 g wieprzowiny (np. łopatki )
- 0,5 suchej bułki kajzerki lub 3 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 g soli
- 2,5 g pieprzu
- 2 g ostra papryka
- 2 g słodka papryka
- 3 łyżeczki majeranek
Dodatkowo:
- 250 g boczku wędzonego surowego
- masło
- bułka tarta
Miska ,maszynka do mielenia, patelnia, keksówka o wymiarach 35 x 12.
Bułkę suchą namaczamy w wodzie lub bulionie kiedy zmięknie odciskamy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju po chwili dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy, aż wszystko się ładnie zarumieni.
Mięso kroimy mielimy jeśli używamy moczonej bułki to mielimy razem z mięsem.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulką tartą bułkę jajka oraz przyprawiamy do smaku solą pieprzem papryką następnie wyrabiamy na jednolita masę.
Gotową masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą, wyrównujemy na wierzchu układam plastry boczku delikatnie wciskając po bokach. Pieczemy w 180 C około 50-60 min.



też taki robię czasami dodaję do środka jajka ugotowanie na twardo – układam wzdłuż i przykrywam drugą częścią mięska – pozdrawiam ewa
Z jakiem u mnie najczęściej jest na Wielkanoc i jest równie pyszna :).
Wersja z jajkiem na blogu pojawi się przed Wielkanocą.