

Faworki–chrusty różnie nazywane najpopularniejsze ciastka w karnawale.
Faworki wychodzą pyszne złociste kruche i delikatne znikają bardzo szybko dlatego polecam przygotować od razu z podwójnej porcji.
Faworki-Chrusty przepis :
Składniki:
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
- 3 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- Szczypta soli
Dodatkowo
- Cukier puder
- Smalec lub olej
Potrzebne będą :
Duża miska, wałek do ciasta, stolnica, duży garnek, ręcznik papierowy, duży talerz, opcjonalnie termometr cukierniczy.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli śmietanę żółtka i spirytus. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą gładka masę.
Ciasto przekładamy na stolnice i wybijamy wałkiem, aż będzie lśniące, a po przekrojeniu pojawią się pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto dzielimy na kawałki i cienko rozwałkowujemy im cieniej tym lepiej starając się nie podsypywać mąką.
Nożem lub radełkiem (polecam nóż do pizzy 🙂 ) kroimy paski szerokości około 4-5 cm długości około 12 – 15 cm. Każdy pasek nacinamy w środku w zadłuż i przewlekamy.
Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175-180 stopni. Wrzucamy faworki partiami tak, żeby mogły swobodnie pływać smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Osączone i ostudzone przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
Kilka porad :
- Faworki najlepiej smażyć tradycyjnie na smalcu. Jeśli nie przepadacie za smalcem użyjcie oleju roślinnego o neutralnym smaku.
- Nie należy mieszać różnych tłuszczów oleju ze smalcem, bo mają różne temperatury dymienia.
- Faworki smażone w zbyt gorącym tłuszczu szybko zaczną się palić a jeśli tłuszcz będzie za zimny to faworki nasiąkną zbytnio tłuszczem.
- Dodanie spirytusu do ciasta zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Zamiast spirytusu można dodać wódkę ocet lub kwasek cytrynowy polecam jednak spirytus.




Super faworkim dzieki za praktyczne radym którymi nie każdy się dzieli
Dziękuję 🙂