


Pierś z kurczaka z wędzoną papryką z szynkowara przepyszna aromatyczna zdrowa wędlina na kanapki.
Bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam bardzo!
Pierś z kurczaka z wędzoną papryką. Z szynkowara przepis:
Składniki:
1,2 kg piersi z kurczaka po oczyszczeniu.
24 g soli niejodowanej
2 g pieprzu białego
2 g papryki wędzonej
2 g czosnku suszonego
1 g papryki ostrej
1 g rozmarynu
100 ml zimnej wody
Potrzebne będą :
Szynkowar 1,5 kg, worek foliowy do szynkowara ,miska, garnek do parzenia.
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy oczyszczamy z błonek kroimy w kostkę około 2 cm przekładamy do miski dodajemy sól dokładnie mieszamy przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24h.
Następnego dnia po upływie czasu dodajemy przyprawy wyrabiamy do kleistości w razie potrzeby dodajemy po trochu wody.
Do szynkowara wkładamy woreczek przekładamy mięso dobrze ubijając starając się nie zostawić w środku powietrza .Końcówkę woreczka zawijamy zakładamy sprężynę , nakładamy metalowy przycisk i sprężynę, zamykamy szynkowar i wstawiamy na kolejne 24 h do lodówki.
Po upływie czasu parzymy w wodzie 75-80 stopni max do uzyskania w środku temperatury 72 stopnie.
Następnie luzujemy sprężynę schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i chowamy do lodówki.





Ciekawy przepis. Mam szybkowar i zrobię. Ale jak długo parzyć. Bo do 72 stopnie nie mówi o czasie.
Do tego przepisu potrzebujemy szynkowar. Ciężko podać mi czas wsad musi osiągnąć temperaturę 72 C napisała krótki poradnik https://cytrynowababeczka.pl/szynkowar-urzadzenie-z-ktorego-wyczarujesz-pyszne-wedliny/ 🙂