Pierś z kurczaka z wędzoną papryką. Z szynkowara.

Pierś z kurczaka z wędzoną papryką z  szynkowara przepyszna aromatyczna zdrowa wędlina na kanapki. Polecam bardzo!

Pierś z kurczaka z wędzoną papryką. Z szynkowara przepis:

Składniki:

  • 1,2 kg piersi z kurczaka po oczyszczeniu.
  • 24 g soli niejodowanej
  • 2 g pieprzu białego
  • 2 g papryki wędzonej
  • 2 g czosnku suszonego
  • 1 g papryki ostrej
  • 1 g rozmarynu
  • 100 ml zimnej wody
Potrzebne będą :

Szynkowar 1,5 kg, worek foliowy do szynkowara ,miska, garnek do parzenia.

Sposób przygotowania:

1.Mięso myjemy oczyszczamy z błonek kroimy w kostkę około 2 cm przekładamy do miski dodajemy sól dokładnie mieszamy przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24h.

2.Następnego dnia po upływie czasu dodajemy przyprawy wyrabiamy do kleistości w razie potrzeby dodajemy po trochu wody.

3.Do szynkowara wkładamy woreczek przekładamy mięso dobrze ubijając starając się nie zostawić w środku powietrza .Końcówkę woreczka zawijamy zakładamy sprężynę , nakładamy metalowy przycisk i sprężynę,  zamykamy szynkowar i wstawiamy na kolejne 24 h do lodówki.

4.Po upływie czasu parzymy w wodzie 75-80 stopni max do uzyskania w środku temperatury 72 stopnie.

5.Następnie luzujemy sprężynę schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i chowamy do lodówki.

Przepis na pierś z kurczaka z wędzoną papryką

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku,Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
2 komentarzy
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Barbara
1 miesiąc temu

Ciekawy przepis. Mam szybkowar i zrobię. Ale jak długo parzyć. Bo do 72 stopnie nie mówi o czasie.

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close