Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Prosty chleb pszenno-żytni z ziarnami  na zakwasie.

Chleb jest pyszny ma bardzo chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ .Zachowuje świeżość przez kilka dni.

Chleb pszenno-żytni z ziarnami  na zakwasie przepis:

Składniki:

zaczyn etap I:

80 g aktywnego zakwasu żytniego razowego

250 g wody

130 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

ciasto chlebowe etap II

500 g mąki pszennej np. luksusowej typ 550

20 g otrębów pszennych

2 łyżeczki soli

80 g słonecznika (zostawiamy łyżeczkę do posypania)

20 g pestek dyni (zostawiamy łyżeczkę do posypania)

zaczyn cały

350 g wody

Dodatkowo do wysmarowania formy:

masło

otręby

Potrzebne będą

miska, kratka do studzenia

Forma:

Blaszka o wymiarach:

35 cm x 12 cm

Temperatura pieczenia:

230 C. Grzanie góra dół

Sposób przygotowania:

Etap I zaczyn.

Do miski wlewamy wodę dodajemy zakwas mieszamy kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę i krótko mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.

Etap II

Przesiewamy mąkę do dużej miski dodajemy ziarna oraz otręby wszystko razem mieszamy.Następnie dodajemy zaczyn wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Ciasto powinno mieć lejąca konsystencje niezbyt gęstą.

Formę dokładnie smarujemy masłem posypujemy otrębami i w tak przygotowaną blaszkę przelewamy ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami i otrębami. Owijamy folią lub wkładamy do foliowego worka i odstawiamy na 3-5 godz. do wyrośnięcia.

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie.
posypywanie Chleba pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie.
wyrastanie chleba
Pieczenie

Rozgrzewamy piekarnik do 230 C wstawiamy na sam dół naczynie z wodą wstawiamy chleb pieczemy 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 200 C wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy 45 min.

Po upływie 45 min wyjmujemy chleb z formy układamy na kratce do piekarnika spodem do góry i dopiekamy jeszcze 15 min.Dobrze upieczony chleb postukany od  spodu wydaje głuchy odgłos.

Upieczony chleb przekładamy na kratkę kuchenną przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy do ostudzenia.

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: Chleb pszenno-żytni z otrębami i słonecznikiem

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close