
Składniki
zaczyn etap I:
-80 g aktywnego zakwasu
żytniego razowego
-250 g wody
-130 g mąki żytniej razowej
(typ 2000)
ciasto chlebowe etap II
-500 g mąki pszennej np. luksusowej typ 550
-20 g otrębów pszennych
-2 łyżeczki soli
-80 g słonecznika (zostawiamy łyżeczkę do posypania)
-20 g pestek dyni (zostawiamy łyżeczkę do posypania)
-zaczyn cały
350 g wody
Dodatkowo do wysmarowania formy:
-masło
-otręby
Sposób przygotowania
Etap I zaczyn
Do miski wlewamy wodę dodajemy zakwas mieszamy kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę i krótko mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
Etap II
Przesiewamy mąkę do dużej miski dodajemy ziarna oraz otręby wszystko razem mieszamy.Następnie dodajemy zaczyn wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Ciasto powinno mieć lejąca konsystencje niezbyt gęstą.
Formę dokładnie smarujemy masłem posypujemy otrębami i w tak przygotowaną blaszkę przelewamy ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami i otrębami. Owijamy folią lub wkładamy do foliowego worka i odstawiamy na 3-5 godz. do wyrośnięcia.



Pieczenie
Rozgrzewamy piekarnik do 230 C wstawiamy na sam dół naczynie z wodą wstawiamy chleb pieczemy 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 200 C wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy 45 min.
Po upływie 45 min wyjmujemy chleb z formy układamy na kratce do piekarnika spodem do góry i dopiekamy jeszcze 15 min.Dobrze upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Upieczony chleb przekładamy na kratkę kuchenną przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy do ostudzenia


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka