Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Prosty chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie.
Chleb jest pyszny ma bardzo chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ .Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie przepis:
Składniki:
zaczyn etap I:
ciasto chlebowe etap II
Dodatkowo do wysmarowania formy:
Potrzebne będą :
miska, kratka do studzenia
Forma:
Blaszka o wymiarach:
35 cm x 12 cm
Temperatura pieczenia:
230 C. Grzanie góra dół
Sposób przygotowania:
Etap I zaczyn.
Do miski wlewamy wodę dodajemy zakwas mieszamy kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę i krótko mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
Etap II
Przesiewamy mąkę do dużej miski dodajemy ziarna oraz otręby wszystko razem mieszamy.Następnie dodajemy zaczyn wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Ciasto powinno mieć lejąca konsystencje niezbyt gęstą.
Formę dokładnie smarujemy masłem posypujemy otrębami i w tak przygotowaną blaszkę przelewamy ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami i otrębami. Owijamy folią lub wkładamy do foliowego worka i odstawiamy na 3-5 godz. do wyrośnięcia.






Pieczenie
Rozgrzewamy piekarnik do 230 C wstawiamy na sam dół naczynie z wodą wstawiamy chleb pieczemy 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 200 C wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy 45 min.
Po upływie 45 min wyjmujemy chleb z formy układamy na kratce do piekarnika spodem do góry i dopiekamy jeszcze 15 min.Dobrze upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Upieczony chleb przekładamy na kratkę kuchenną przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy do ostudzenia.



